SD:s EU-grupp kollapsar

Publicerad 2014-10-16 13:59

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren förlorar inflytande i Europaparlamentet efter att deras partigrupp kollapsat. (Foto: Expo)

EU-gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa, EFDD, där Sverigedemokraterna ingår kollapsar. Det efter att en lettisk ledamot lämnat gruppen, rapporterar BBC. Sverigedemokraterna uppger att de inte fått uppgifterna bekräftade av EU-gruppen och att det planeras möten under dagen.

Enligt BBC kollapsar EU-gruppen Frihet och direktdemokrati i Europa efter att den lettiska ledamoten Iveta Grigule från De grönas och böndernas förbund lämnat samarbetet. En grupp i EU måste ha ledamöter från minst sju medlemsländer och utan lettisk representation har EFDD endast sex medlemsländer representerade.

Dagens nyheter skriver att Europaparlamentets talesperson, Jaume Duch, vid lunchtid twittrade om avhoppet och att EFDD upplösts.

För Sverigedemokraterna kommer uppgifterna som en nyhet.

– Vi har inte kunnat få de här uppgifterna bekräftade från EFDD-gruppen. Vi kontaktade EFDD idag och de uppger att det kommer att ske möten med den här lettiska representanten. Jag antar att detta kommer att redas ut under dagen och vi kommer kunna berätta vad som händer, säger Sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen till Expo Idag.

Enligt Kinnunen har de inte märkt av några tendenser om att gruppen varit på väg att bryta ihop.

Att ingå i en EU-grupp är viktigt för inflytandet i Europaparlamentet. Det innebär större ekonomiskt stöd, mer talartid och möjligheten att ingå i Kommittéer.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.