Brottsdömd SDU-kandidat kan uteslutas | Expo.se

Brottsdömd SDU-kandidat kan uteslutas

Publicerad 2014-11-27 17:58

SDU:s vice ordförande reagerar starkt på att en flerfaldigt brottsdömd är på den alternativa listan till styrelse på SDU-kongressen. (Foto: Expo).

Efter Expo Idags avslöjande att en grovt brottsbelastad kandidat är på den alternativa listan till styrelse för SDU fördöms hur listan tagits fram. - Det är olämpligt att han ska företräda SDU, säger vice ordförande i ungdomsförbundet William Hahne. Nu riskerar kandidaten Johan Tireland att uteslutas ur ungdomsförbundet.

Med Sverigedemokraternas lednings stöd lades i veckan ett förslag till en alternativ styrelse inför SDU:s kongress i helgen. Listan toppas av Henrik Vinge, Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson pressekreterare. På listan finns också den flerfaldigt dömda kommunfullmäktigeledamoten i Upplands-bro Johan Tireland, som föreslås blir suppleant. Han har bland annat vandaliserat en restaurang med järnrör och i ett annat fall slagit sönder en restaurangs fönster med yxa. Han är dessutom dömd för grov misshandel.

William Hahne som är petad på den alternativa listan och som sitter som vice ordförande i SDU fördömer nu den alternativa listan och att Henrik Vinge föreslår en brottsbelastad person till styrelsen.

– Vi är ett parti som förespråkar betydligt strängare straff för grova våldsbrottslingar, yrkeskriminella och återfallsbrottslingar. Av det jag fått höra låter det olämpligt att man företräder SDU om man har ett sådant register bakom sig, säger Hahne till Expo Idag.

Hahne hävdar att alla kandidater till styrelsen ska ha lämnat in vandelsförsäkran till valberedningen. Det är oklart om personerna på den alternativa listan gått igenom en sådan granskning. På frågan om Hahne därmed menar att Vinge har ett ansvar för att Tireland finns med på listan, svarar Hahne:

– Du får fråga Vinge vad han har för ansvar att kolla upp de kandidater som han föreslår för styrelsen.

Hahne uppger att SDU kan komma att utesluta Johan Tireland.

– Förbundsstyrelsen får utreda om han ens kan vara kvar i förbundet som medlem. Om det är så att han dessutom har undanhållit den här informationen genom att ljuga eller att han inte skickat in en vandelsförsäkran i och med att han kandiderat så är det en extra försvårande omständighet.

Det är en infekterad ordförandestrid som väntar i helgen då den alternativa listan till ledning för SDU ska ställas mot valberedningens, där Gustav Kasselstrand föreslås bli omvald. Konflikten innefattar ytterligare en dimension eftersom förslaget att göra sig av med ordförande Gustav Kasselstrand och William Hahne är sanktionerat av moderpartiet. Källor med god insyn i Sverigedemokraterna och ordförandestriden inom SDU har uppgett för Expo att Vinge är direkt utsänd av moderpartiets ledning för att kuppa bort Gustav Kasselstrand och för att ta kontroll över ungdomsförbundet.

Henrik Vinge har till Expo Idag inte velat kommentera ordförandestriden eller att en av personerna på hans styrelseförslag är dömd för brott.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons