Dömd för kvinnomisshandel kan ta SD-mandat

Publicerad 2014-11-04 12:11

Per-Åke Ringhald väntas komma in i Kumlas kommunfullmäktige på ett sverigedemokratiskt mandat. Han uppmärksammades redan innan valet för att ha dömts för kvinnomisshandel. Partidistriktet uppger att Ringhald nyligen lämnat partiet och om han accepterar platsen i fullmäktige kommer att sitta som politisk vilde.

Per-Åke Ringhald dömdes för misshandel efter att ha slagit en kvinnas huvud i ett handfat och för att ryckt och slitit i kvinnan. Det var i mars 2012 som misshandeln inträffade. Örebro tingsrätt dömde först Ringhald till fängelse, men efter att domen överklagats mildrades straffpåföljden till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel.

Lokalt har Ringhald, som även suttit i den lokala SD-styrelsen, fått stöd av ordföranden i Sydnärke kommunförening, Majlis Telemo. Hon menade att domen inte ”överensstämmer med sanningen”. Något som kritiserats av Jonas Millard, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Örebro.

– Jag tycker att det var högst olämpligt att försvara en dom. Han är dömd i både tingsrätten och hovrätten. Det är ett allvarligt brott och av den anledningen ska han inte representera Sverigedemokraterna, säger Millard.

Enligt Jonas Millard menade Sverigedemokraterna att domen mot Per-Åke Ringhald var problematisk och att partiet inledde ett uteslutningsärende mot honom. Ringhald stod inte heller med på valsedlarna inför valet, som slutade i att Sverigedemokraterna vann fem mandat i Kumla.

Eftersom Sverigedemokraterna ställde upp med så kallade öppna valsedlar till kommunfullmäktige kunde Per-Åke Ringhalds namn skrivas in på partiets valsedlar. Så skedde och med hjälp av personrösterna blev Ringhald ersättare i kommunfullmäktige.

Efter valet har tre av Sverigedemokraternas invalda ledamöter lämnat sina uppdrag. Enligt kommunen innebär det att Per-Åke Ringhald sannolikt kommer att bli ordinarie i fullmäktige. Jonas Millard uppger att Ringhald så fall blir politisk vilde då han nyligen ska ha lämnat Sverigedemokraterna.

– Han hade inte förtroendet att sitta på några poster från distriktets sida och lämnade partiet för så sent som några dagar sedan. Tar han uppdraget i kommunen blir han politisk vilde, säger Millard.

Sverigedemokraterna har i flera kommuner, där det gått till val med öppna valsedlar, haft problem med att politiker som partiet inte önskar ha som företrädare ändå tagit kontroll över mandat. I Ludvika, Surahammar, Gnosjö och i Trollhättan har politiker som antingen är aktiva i nazistiska organisationer eller som visat nazistsympatier tagit plats på mandat som tillhör Sverigedemokraterna.

Expo Idag har förgäves sökt Per-Åke Ringhald för en kommentar angående om han tänkt ta platsen i kommunfullmäktige

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.