Miljonavtal med Sheraton utreds efter diskriminering | Expo.se

Miljonavtal med Sheraton utreds efter diskriminering

Publicerad 2014-11-04 17:15

Diskrimineringsombudsmannen stämmer Sheraton Hotell för brott mot diskrimineringslagen efter att de inte tillåtit Diana Nyman från Romska rådet att äta med andra gäster. Beslutet innebär att regeringskansliet ser över sitt avtal med hotellet.

På tisdagen meddelade Diskrimineringsombudsmannen, DO, att de anser att Diana Nyman diskriminerades av Hotell Sheraton i Stockholm när hon inte fick äta med de andra gästerna. Myndigheten förbereder en stämning av företaget.

– Vi bedömder att hon blev behandlad på ett sätt som en annan person inte hade blivit. Om Sheraton döms kan de bli skyldiga till att betala diskrimineringsersättning som är en form av skadestånd, dels för att ge Diana Nyman upprättelse för hon blivit kränkt. Men det handlar också om att det ska ha en avskräckande effekt så att det här inte upprepas, säger Ulrika Holfelt, jurist på DO.

DO:s beslut kan även innebära att regeringskansliet säger upp ramavtalet med Sheraton eftersom företaget kan ha brutit mot diskrimineringsklausulen i avtalet.

– Vi har avvaktat DO:s dom och om de nu har stämt Sheraton så får vi ta ställning till det. Detta måste vi undersöka, säger Agneeta Anderson, tillförordnad chef på statens inköpscentral på Kammarkollegiet som ansvarar för regeringskansliets ramavtal.

2013 var regeringskansliets avtal med Sheraton värt 5,6 miljoner kronor.

Det var i mars i år som regeringen presenterade vitboken över det historiska förtrycket av romer i Sverige. Vitboken belyste 1900-talet som ett sekel av förtryck mot romer, innefattande idéer om att behandla romer så illa att de frivilligt skulle lämna landet, steriliseringar och diskriminering inom bostadspolitiken, skolan och arbetsmarknaden.

Diana Nyman från Romska rådet deltog i anslutning till presentationen i en paneldebatt om vitboken. Hon talade om ett historiskt förtryck och vittnade även om hur hon diskriminerats bara timmar tidigare. Efter att ha övernattat på Hotell Sheraton fick hon inte äta frukost med andra gäster utan hänvisades till lobbyn där hon fick dricka sitt kaffe.

– Det är svårt att förklara. Jag har levt med detta. Jag har sett hur mina föräldrar blivit behandlade. Jag har ett annat sätt att se och tackla och förstå detta för jag måste överleva rent känslomässigt. Men jag blir väldigt kränkt och även generad, berättade Diana Nyman i samband med händelsen.

Dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag tog bestört emot vittnesmålet.

– Det är gräsligt, en annan gräslig sak är att detta för många är en del av vardagen. Och för Diana var det inte en jättegrej för detta händer regelbundet, sa Ullenhag till Expo Idag.

Ullenhag sa även att Regeringskansliet skulle se över avtalet med Sheraton. Det gjordes och regeringskansliet beslutade att tillsvidare behålla avtalet.

– Vi har gjort den bedömningen i det här fallet att vi inte kommer att häva avtalet. Det vi har gjort nu är att prata med hotellet och vi har begärt in deras handlingsplaner för arbetet mot diskriminering, förklarade Ingela Mildton-Patzelt, handläggare på Kammarkollegiet i april.

Diskrimineringsklausulen i ramavtalet med Sheraton gav vid tillfället inte stöd för en uppsägning. Något som kan ändras efter DO:s beslut. I april förklarade Anna Ekberg, enhetschef för enheten för Upphandlings- och avtalsjuridik vid avdelningen Statens Inköpscentral på Kammarkollegiet att en dom gällande brott mot diskrimineringslagen är skäl att säga upp ett ramavtal.

Agneeta Anderson säger nu till Expo Idag att hon måste utreda vad det innebär för ramavtalet att DO konstaterat att Sheraton gjort sig skyldig till diskriminering och om Kammarkollegiet måste invänta dom innan de kan agera.

– Jag kommer höra med vår juridiska enhet, men vi kommer att få titta på det här igen, säger Anderson.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons