SD-politikerna som hatade på nätet - kvar i politiken | Expo.se

SD-politikerna som hatade på nätet - kvar i politiken

Publicerad 2014-11-14 10:45

”In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp.”, ”Ok, att äta griskött över brinnande koraner”, ”snart strömmar bögar hit från hela världen”. Det är några av de anonyma kommentarer som fyra SD-politiker gett uttryck för. Trots att de uppmanats avgå har de tagit plats i olika kommunfullmäktigen.

– Jag sitter kvar i kommunfullmäktige och om du har några ytterligare frågor får du ta det med medlemsutskottet. Jag kommenterar inte mitt personärende, säger Nils Jungenäs (SD) i Solna kommunfullmäktige.

Expressen och Researchgruppen avslöjade inför valet att Jungenäs anonymt på hatsajter påstått att ”muslimers handikapp sitter i huvudet” och att ”Det måste ju vara ok att äta griskött om det grillats över brinnande koraner. … eller blir det dubbelfel i stället?”.

Efter avslöjandet uppmanades han att avgå av Sverigedemokraterna. Han är en av fyra politiker som trotsat partiet och behållit sina politiska uppdrag.

I Tomelilla valdes Håkan Malmgren (SD) in och han har behållit sitt uppdrag. Malmgren uppmärksammades för att ha på hatsajter hetsat mot romer som han beskrivit som ”z-djur”. Han skrev även ”In med dom i deras moské. Oj, brann moskén upp?”.

Inte heller Qin Svantesson i Västerås har följt partiets uppmaning om att lämna kommunfullmäktige. Hon har skrivit homofobiska kommenterar.

”snart strömmar bögar hit från hela världen”, skrev hon bland annat.

Ulla-Britt Wennel är ersättare i Vallentuna och uppger till Expo Idag att hon inte bestämt sig för om hon kommer att ta chansen att ta plats i kommunfullmäktige om hon får den.

– Jag gör som Sverigedemokraterna gör med budgeten, jag avvaktar med ett beslut, säger hon till Expo Idag.

På en hatsajt har hon bland annat skrivit.

”Det skulle vara klädsamt om Afrosvenska riksförbundet funderade över hur det kan komma sig att somalier tillsammans med andra nordafrikanska invandrare fått så dåligt rykte!! Kan det möjligtvis bero på att man bl.a. ägnat sig åt rån, våldtäkter o.s.v. Etniska svenskar har kanske tröttnat på att skattepengar går till att underhålla personer som inte vill anpassa sig till det svenska samhället, inte är intresserade av att lära sig svenska eller att arbeta.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons