Tusentals samlades mot nazism i Kärrtorp | Expo.se

Tusentals samlades mot nazism i Kärrtorp

Publicerad 2014-12-15 22:09

Kärrtorps torg fylldes på måndagskvällen av antirasister för att manifestera mot nazism och påminna om Svenska motståndsrörelsens attack för ett år sedan. Från talarstolen vittnade flera personer om rädslan när ett 30-tal nazister slängde flaskor och smällare mot demonstranter och barnfamiljer. Samtidigt framfördes budskapet att aldrig ge vika för nazismen.

Den 15 december förra året hölls en manifestation i Kärrtorp för att protestera mot nazister som klottrat i området och spridit nazistiska budskap. Manifestationen attackerades av samma grupp som de protesterat mot - Svenska motståndsrörelsen. Ett 30-tal aktivister ur organisationen attackerade demonstranterna med glasflaskor, påkar och smällare.

Ett år senare, på måndagskvällen vittnade flera personer om händelsen från talarstolen. De betonade vikten av att inte låta sig skrämmas utan att fortsätta stå upp mot hat och rasism.

- Människor med barnvagn tvingades att gömma sig i ICA-affären, sade en talare.

Det var ett tusental åhörare som lyssnade till talen i vinterkylan, många med plakat mot nazism och rasism. Polisen hade till skillnad från förra året då de var kraftigt underbemannade en stor polisinsats. Polisen behövde dock inte göra några ingripanden. Linje 17 som var arrangörer till manifestationen hade parollen ”ett år av antirasism”. Budskapet på kvällen var även att kampen mot rasism måste fortsätta.

Efter attacken i Kärrtorp förra året har sju aktivister från Svenska motståndsrörelsen dömts, varav fyra till fängelse. Ytterligare nio har åtalats men någon rättegång har ännu inte hållits. Även en man från den antirasistiska manifestationen har dömts efter att huggit en nazist med kniv i samband med att nazisterna attackerade.

Veckan efter det våldsamma angreppet förra året samlades 16 000 till en stödmanifestation mot nazism.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons