Hets mot muslimer i terrordådets kölvatten | Expo.se

Hets mot muslimer i terrordådets kölvatten

Publicerad 2015-01-08 12:40

Tolv personer har dödats i terrorattacken mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Attacken har fördömts av så väl religiösa samfund som politiker och publicister. Samtidigt utnyttjas dådet av högerextremister och moskéer i Frankrike har attackerats. I Sverige ställs krav på att förbjuda muslimer att utöva religionen.

Tolv personer dödades i samband med attacken mot Charlie Hebdo. Tre gärningsmän misstänks för dådet, åtminstone en av dem rapporteras i internationella medier ha kopplingar till terrororganisationen Al Qaida. Under attacken uppger vittnen att männen skrikit ”vi hämnas profeten”. En 18-årig man har överlämnat sig till polisen, två jagas fortfarande.

Terrordådet har lett till kraftiga fördömanden och stora manifestationer mot dådet har genomförts i framför allt Frankrike. Även ledande muslimska organisationer har visat sin avsky mot massakern.

I spåret av terrordådet ökar nu hetsen mot muslimska samfund. I Frankrike rapporteras en explosion vid en moské i Villefranche-sur-Saône nära Lyon. Ingen person ska kommit till skada, men fönster till en kebabresturang i anslutning till moskén har blåsts ut. Stadens borgmästare Bernard Perrut befarar att attentatet är en hämndaktion av onsdagens terrordåd, rapporterar Le Progres. I en twitteruppdatering skriver nyhetsbyrån AFP att flera attacker mot moskéer i Frankrike inträffat.

I Sverige utnyttjar högerextremister terrordådet för att kollektivt skuldbelägga muslimer. Den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlats talesperson Mats Dagerlind kräver i en ledare på sajten att muslimer förbjuds utöva religionen i Sverige. Först påstår Dagerlind att ”den oreformerade islam som breder ut sig i Europa i spåren av den utomvästliga invandringen inte är kompatibel med västerländsk demokrati och yttrandefrihet utan tvärtom utgör ett direkt hot mot vårt samhälle.” För att sedan vilja strypa religions- och yttrandefriheten.

”Kanske är det dags att dra in statsbidragen för eller helt förbjuda de politiskt muslimska organisationer som verkar i Sverige, ofta som bulvaner för internationella rörelser som Muslimska Brödraskapet. Kanske är det dags att förbjuda varje form av organiserat utövande av islam i Sverige, stänga befintliga moskéer och förbjuda byggandet av nya. Man kan inte förbjuda människor att tro på en hatisk gud och hans krigarprofet men man kan inskränka denna dyrkan till en privat angelägenhet som man får ägna sig åt enskilt i tanken och i övrigt inom hemmets fyra väggar.”, skriver han.

Sverigedemokraternas partisekreterare och riksdagens andre vicetalman Björn Söder skriver på Facebook.

” ’Fredens religion’ har visat sitt rätta ansikte”.

Nazistiska Svenskarnas parti lägger skulden för terrordådet på Europas politiker som tillåtit ”en okontrollerad och ohämmad massinvandring”.

På Svenskarnas partis Facebookgrupp, manar en sympatisör till utrotning av muslimer i anslutning till en artikel av partiledaren Stefan Jacobsson.

”Europa har ett cancer och cancern måste utrotas, och det med en gång!”.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons