Israels ambassadör sprider antimuslimsk propaganda | Expo.se

Annons

Israels ambassadör sprider antimuslimsk propaganda

Publicerad 2015-01-14 17:54

Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige skriver på Facebook, "Muslimer- är detta en generalisering?!" och publicerar en lista där muslimer runt om i världen skuldbeläggs för terror och "problem". Ett nästan identiskt inlägg har tidigare publicerats på en rad antimuslimska sajter.

”Muslimer- är detta en generalisering?!” Är detta oavsiktligt eller en slump?”, skriver Isaac Bachman på sitt Facebookkonto. Inlägget radar upp terrordåd där förövarna pekas ut som ”muslimer”. Inlägget innefattar även religösa grupper som påstås leva sida vid sida ”utan problem”. Muslimer däremot skapar problem när de lever tillsammans med andra religiösa grupper, enligt inlägget. Ett exempel på det som Bachman publicerat är:

”Muslimer som lever med hinduer = problem.
Muslimer som lever med kristna = problem.
Muslimer som lever med ateister = problem.”

Statusuppdateringen fortsätter med påståendet om att muslimer är ”glada i nästan alla länder som inte är islamiska”.

”Och de vill förändra länderna som de är glada i för att få de att bli som länder de kommit i från och är olyckliga i”. Vidare står det i statusuppdateringen:

”Vem skyller de på? Inte islam, inte deras ledarskap, inte sig själva… De skyller på andra inklusive de länder som de är glada i”.

Den text som Isaac Bachman lagt upp har till stora delar tidigare publicerats på en rad antimuslimska hatsajter och är en text som uppmanas att spridas på ”alla muslimska hemsidor och bloggar”. Isaac Bachman avslutar sin text med egna formuleringar.

”För dem som inte gillar att generalisera -fråga er själva var är alla fredssökande muslimer och varför de nästan inte har någon röst och åsikt alls om allt detta. Utan tvekan något att fundera över.”

Isaac Bachman har mött skarp kritik för postningen på sin Facebooksajt och skriver att han vill förtydliga.

”Min enda intention med inlägget är att dra uppmärksamhet till farorna som radikal islamistisk terrorism utgör på ett ökande antal platser i världen.” och:

”Mitt budskap är att alla av oss, i demokratiska samhällen, måste försvara oss mot det växande hotet från islamistisk fundamentalism och terrorism som Israel har tvingats göra i decennier.

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, är kritiska till Isaac Bachmans uttalande även efter hans ”klargörande”.

”Syftet, förklarar Bachman, var att med statusuppdateringen ’dra uppmärksamhet åt faran med radikalislamistisk terror’. Hade det varit syftet hade han kunnat skriva om sådan terror. Men det gjorde han inte. Istället utmålade han muslimer som hotfulla extremister.”, skriver SKMA i en bloggpost som publicerades under onsdagen. SKMA skriver även:

”Att den israeliska Sverigeambassadören använder terrorattacken mot judar i Paris för att sprida och legitimera propaganda som misstänkliggör och demoniserar muslimer som kategori är både oroväckande och oacceptabelt.”

Expo Idag har sökt Isaac Bachman för en kommentar. I ett mejl fick han flera frågor som han via sin pressekreterare avböjt att svara på.

”Jag har talat med Ambassadören och han hänvisar till sin sista kommentar i sitt Facebook inlägg.” var svaret från Israels ambassad.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons