Våg av moskéattacker i Frankrike | Expo.se

Annons

Våg av moskéattacker i Frankrike

Publicerad 2015-01-12 10:18

Efter terrordådet i Frankrike där 17 personer dödades av militanta islamistiska terrorister har åtminstone 15 antimuslimska hatbrott registrerats. Det visar en kartläggning som den brittiska organisationen Tell MAMA UK som kartlägger hatbrott mot muslimer gjort.

I västra Paris kastades tre övningsgranater in i en moské, polisen hittade även ett skotthål i moskéns fönster, rapporterar AFP som även tar upp en skottlossning mot ett annat muslimskt bönerum efter kvällsbönen. Vid tillfället var lokalen tom.

Den brittiska organisationen Tell MAMA UK, som kartlägger antimuslimska attacker, har sedan terrordådet i lördags sammanställt 15 incidenter mot muslimer i Frankrike. Det handlar om skadegörelser och hot, men även våldsbrott. I Korsika dumpades ett grishhuvud utan för en moské och budskapet: ”Nästa gång kommer det vara ett av era huvuden”.

På flera platser har har moskéer eller bönelokaler vandaliserats med klotter. Exempel på budskap är ”mördare” och ”smutsiga araber”.

Efter terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo och en fransk kosherbutik gick nästan fyra miljoner människor ut i Frankrike på söndagen i ”frihetsmarscher”, rapporterar AFP. I Paris samlades 1,5 miljoner. Fördömandet av terrordådet har varit kraftfullt och kommit från såväl politiker och medier som från religösa samfund.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons