BRIS rasar mot Björn Söder | Expo.se

Annons

BRIS rasar mot Björn Söder

Publicerad 2015-02-13 17:16

BRIS uppmanar riksdagen att höja rösten mot att andre vice talman Björn Söder upplåter sin Facebook till rasistisk hets mot barn. (Foto: Expo)

Våldshot och rasism mot ett barn som brutalt omhändertogs av en ordningsvakt i Malmö står kvar på Sveriges andre vice talman Björn Söders Facebooksida. Det över ett dygn efter hatet uppmärksammats. BRIS fördömer nu rasismen och kräver att riksdagen markerar sitt avståndstagande.

– Björn Söder är riksdagens andre vice talman och i riksdagen har vi hundratals andra ledamöter som bör höja sin röst mot det som visas på hans flöde. Han representerar hela riksdagen. Det är otroligt upprörande att Björn Söder upplåter sitt flöde till den här typen av kommentarer, säger Silvia Ernhagen, kommunikationschef på BRIS.

Sverigedemokraten och riksdagens andre vice talman Björn Söder skrev i onsdags på sitt officiella Facebookkonto ett inlägg där han uttryckte missnöje med mediebevakningen kring filmen som visar en nioåring bli brutalt omhändertagen av en ordningsvakt.

”Märkligt hur svenska medier agerar för att vinkla saker. Bra att alternativ media finns så att svenskarna kan få en mer komplett bild av vad som händer i vårt samhälle än genom ’gammelmedierna’ som har en politisk agenda att förtiga vissa saker för folket.”, skrev Björn Söder i onsdags på Facebook.

Söder länkade också till Nyheter Idag som drivs av den tidigare sverigedemokraten Chang Frick. I artikeln står det att ”nu visar en ny film att pojken kanske inte var så oskyldig trots allt ”. Artikeln lyfter också upp falska rykten som florerat på nätet om att barnet ska ha slagits och bitits innan ordningsvakternas ingripande. Rykten som visat sig vara grundlösa - något Nyheter Idag tvingats uppdatera sin artikel för att förklara. I Nyheter Idags kommentarsfält florerar rasism mot den utsatta pojken.

Björn Söders kommentarsfält fylldes också snabbt av rasism mot den utsatta pojken och uppmaningar om våld. Exempel på hets mot nioåringen som fått stå på Björns Söders kommentarsfält är:

”Nu var det ensamkommande men släkten dröser hit sen så då fångas de som har avlat honom. Bådar inte gått med en sådan avelslinje”

och:

”….en liten blivande sprängbältesexpert?.”

En tredje kommentar som möts av tystnad från riksdagens andre vice talman är:

”Ett sådant litet odjur växer upp och förvandlas slutligen till ett monster. Det daltas och mjäkas för mycket i det här landet. Grabben ska ha en örfil eller två och få utegångsförbud tills han lärt sig att veta hut. Vakterna gjorde sitt jobb och inget annat.”

Att Björn Söder låter hetsen fortsätta spridas på hans officiella Facebookkonto, tycker Silvia Ernhagen på BRIS är oroande.

– Särskilt i egenskap av andre vice talman bör man gå in och moderera sitt flöde och säkerställa att grovt rasistiska och vidriga uttalanden tas bort. Vad människor gör där är att uppmana till brott. Det uppmanas till att barn ska bli slagna. Det går över alla gränser, säger hon.

Silvia Ernhagen betonar att det inte finns några förmildrande omständigheter kring misshandel av barn.

– Det är viktigt att poängtera att det handlar om barn och det är olagligt att slå barn oavsett vad de gjort. Björn Söder har dessutom lagt ut en film i sitt flöde där pojken ska ha sparkat någon. Då är det viktigt att tillägga att det inte spelar någon roll vad barnet har gjort, man får inte slå barn, säger hon.

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge lovade på torsdagen att återkomma med en kommentar angående hur han ser på att rasistiska uppmaningar om våld mot barn florerar på Björn Söders Facebookkonto. När Expo Idag når Vinge på fredagen lägger han vid upprepade tillfällen på luren och vägrar kommentera. Inte heller Björn Söder går att nå för en kommentar.

Läs mer om SD på sajten Sverigedemokraternas vitbok


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons