Hatbrottsmotiv utreds efter trippelmord i USA

Publicerad 2015-02-12 10:07

En 46-årig man åtalas för mord på tre unga muslimer i Chapel Hill i USA. Motivet bakom dådet är inte klarlagt men polisen utreder om det kan finnas ett hatbrottsmotiv bakom dådet. Morden har väckt avsky och många menar att mordens möjliga hatmotiv inte fått tillräcklig uppmärksamhet.

Det var i tisdag som 46-åringen sköt ihjäl Deah Shaddy Barakat, 23, Yusor Mohammad Abu-Salha, 21, och Razan Mohammad Abu-Salha vid ett universitet i North Carolina. Polisen har i sin inledande utredning gått ut med att ett möjligt motiv till morden varit ett bråk om en parkeringsplats, samtidigt utreds om morden varit antimuslimskt motiverade, rapporterar Reuters.

På Facebook har 46-åringen publicerat antireligösa budskap och krav ställs på att polisen ordentligt utreder om morden kan ha haft ett antimuslimskt motiv, bland dem fler muslimska människorättsorganisationer.

– Jag hoppas denna hemska tragedi blir en vändpunkt som får oss förstå verkligheten att om vi fortsätter demonisera muslimer och jämställer religionen med terrorism så kommer det att leda till fler attacker, säger Manzoor Cheema, grundare till Muslimer för social rättivsa, rapporterar Reuters.

Polisen har lovat att de tar misstanken om att morden haft hatbrottsmotiv på allvar.

– Vi förstår oron över att detta möjligen är ett hatbrott och vi kommer utreda varje uppgift för att klargöra om så är fallet”, säger Chris Blue, polischef i Chapel Hill.

Det finns också en kritik mot att morden inte tagits på tillräckligt stort allvar av medierna.

”Jag gissar att muslimska liv bara är nyhetsstoff när de står bakom pistolen och inte framför den”, skriver en Twitteranvändare under en så kallad hashtag som fått stor spridning: ”MuslimLivesMatter”.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.