Hetsdom fastställs mot ansvarig på nazistsajt

Publicerad 2015-02-11 13:14

Ansvarig utgivare på Svenskarnas partis nyhetssajt döms för hets mot folkgrupp. (Foto: Expo)

Svea Hovrätt har slagit fast domen gällande hets mot folkgrupp mot Sebastian Karlsson som var ansvarig utgivare på Svenskarnas parti numera nedlagda nyhetssajt Realisten. Han fälls för att ha återpublicerat material som hetsar mot minoriteter och rasistiska kommentarer i anslutning till artiklar.

Svea Hovrätt fastställer tingsrättens tidigare dom gällande hets mot folkgrupp. Flera artiklar han döms för är återpublicerat material från Info-14 och Nationalsocialistiskt fronts tidning, Den svenske nationalsocialisten. Han döms också för en för en rad kommentarer där hets framförs mot, romer, somalier och homosexuella.

I Karlssons överklagande till hovrätten har han hävdat att han endast var ansvarig utgivare för att Realisten skulle kunna erhålla presstöd och att han inte haft möjlighet att förhandsgranska artiklar eller kommentarer. Ett försvar Hovrätten anser är ovidkommande då det borde framförts redan i tingsrätten.

Stockholms tingsrätts villkorliga dom och de 100 dagsböterna på 50 kronor vardera för yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp står alltså fast mot Sebastian Karlsson.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.