SD-striden eskalerar | Expo.se

SD-striden eskalerar

Publicerad 2015-02-18 16:16

SD-Stockholms valberedning med bland andra Jimmie Åkessons före detta pressekreterare Linus Bylund anklagas för att premiera "lojalitet" framför kompetens. (Foto: Expo)

Striderna i Sverigedemokraterna om ordförandeskapet i Stockholm har eskalerat i rena personangrepp. SDU:s vice ordförande William Hahne som utmanar sittande ordförande Maria Danielsson misstänkliggörs för att ha begått brott och kan uteslutas ur partiet. Samtidigt anklagas Danielsson för inkompetens av personer som står nära William Hahne.

På tisdagen kunde Expo Idag rapportera om att ett uteslutningsärende inletts mot SDU-toppen William Hahne efter att han meddelat att han kandiderar till ordförande i Sverigedemokraternas stockholmsdistrikt. Hahne anklagas för att på ett ”otillbörligt” sätt använt sig av ett medlemsregister. Detta ska ha använts för att kontakta medlemmar. På Sverigedemokraternas hemsida går partiet nu ännu längre. I en kommentar hävdar partiet att det är tänkbart att Hahne begått ett grovt brott mot personuppgiftslagen.

”Tjänstemännen på säkerhetsavdelningen inledde rutinmässigt en utredning som ledde till att man kunde konstatera att William Hahne och en ytterligare person har tillgång till ett medlemsregister. Min bedömning är att det är ställt utom rimligt tvivel att så är fallet. Hantering av register som innehåller personers politiska hemvist är strängt reglerad i personuppgiftslagen. Det är tänkbart att den här typen av handlingar är straffbara med fängelse i straffskalan.”, står det på partiets hemsida.

Trots att partiet misstänker att Hahne gjort sig skyldig till ett grovt brott ska ingen polisanmälan ha gjorts. Partiet är även förteget kring sitt eget uttalande.

– Jag känner inte till om det finns någon polisanmälan i det här fallet. Det som händer nu är att man försöker reda ut vad som hänt i det här fallet. Innan det är klart vill vi inte föregå den undersökningen. Det är olyckligt att det här blivit en medial diskussion. Optimalt hade varit om man kunde hantera det här genom att tala med varandra, , säger Sverigedemokraternas pressansvarige Henrik Vinge.

På er hemsida skriver ni att det här kan vara brottsligt och kommenterar utredningen?
– Det är inte riktigt så det uttrycks, men det är strikta regler kring medlemsregister. Vad som hänt är inte riktigt klarlagt.

Jag kan inte läsa uttalandet på annat sätt än att ni misstänker honom för en brottslig handling som kan ge flera års fängelse?
– Det är ju det där ordet ”kan” som gör att det inte riktigt är en anklagelse. Det vi vill uttrycka här är att registren ska hanteras på ett varsamt och korrekt sätt. Medlemmar ska kunna lita på att deras personuppgifter stannar hos oss. Sedan vem som gjort vad och så vidare vill vi inte uttala oss om.

Men det har ni redan gjort. Det står att William Hahne ”utan rimlig tvivel” hanterat medlemsregistret.
– Men jag vill inte uttala mig om det. Jag tycker det är synd att detta blivit medialt och vill inte ta detta genom media.

Ni har ju lagt ut detta på er egen hemsida, Jag har svårt att förstå att du då inte vill prata om det.
– Jo, men framöver så finns det värde att inte uttala sig.

William Hahne har själv ställt sig oförstående till anklagelserna och kopplat dem till ett försök att hindra honom från att bli ordförande i distriktet.

Samtidigt som William Hahne utreds av partiet riktar personer som är lojala till William Hahne svidande kritik mot den sittande ordföranden Maria Danielsson.

Jimmy Hesselbäck som idag är vice ordförande i distriktet, men som petats i valberedningens förslag skriver i en kommentar:

”Vad många inte tycks känna till är att SD:s styrelse i Stockholm stad kollapsat under Maria Danielssons ledning”, skriver han och sågar hennes ledarskaps- och organisationsförmåga. Han kallar även Danielsson för ”arrogant” och menar att hon försvårat samarbetet med SDU.

Även att valberedningen föreslår Kent Ekeroth som ledamot i distriktsstyrelsen ifrågasätts.

I valberedningen till Stockholms stads styrelse sitter ledande sverigedemokrater, bland dem vice partiledare Jonas Åkerlund, riksdagsledamoten och Jimmie Åkessons tidigare pressekreterare Linus Bylund och partiets ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Man menar att det är uppseendeväckande att Ekeroth ska sitta och besluta i Stockholms distriksstyrelse när han inte är folkbokförd i Stockholm. Kritiker menar att valberedningen föreslagit ledamöter till distriktet utifrån deras foglighet gentemot partiledningen och inte utifrån kompetens. Henrik Vinge vill inte kommentera kritiken.

– Det får du prata med valberedningen om varför de gjort bedömningen att Ekeroth ska vara i styrelsen. Det är inte ovanligt att folk är folkbokförda i andra kommuner än de som de kandiderar i och det finns heller ingen reglering i området, säger Henrik Vinge.

När Expo Idag når Linus Bylund i valberedningen och frågar om styrelseförslaget vill han inte ge några kommentarer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons