Endast fyra demonstrerade med Pegida i Linköping | Expo.se

Endast fyra demonstrerade med Pegida i Linköping

Publicerad 2015-03-02 20:53

Dan Park och Henrik Rönnquist från antimuslimska Pegida på Lilla Torget i Linköping. FOTO: EXPO

Den antimuslimska gruppen Pegida demonstrerade i Linköping på måndagen. Uppskattningsvis dök 300 motdemonstranter upp - och fyra Pegida-anhängare. Samtidigt manifesterade Tillsammansgruppen Ett Linköping för alla på ett annat torg, för trygghet och gemenskap.

Under måndagskvällen, på Lilla Torget i Linköping, gjorde den antimuslimska gruppen Pegida ett andra försök att samla supportrar. Dock blev även denna demonstration ett fiasko - endast fyra Pegida-anhängare dök upp. För drygt en månad sedan anordnande den antimuslimska gruppen sin första demonstration i Sverige. Demonstrationen var i Malmö och lockade åtta anhängare och uppemot 5000 motdemonstranter.

Pegida Östergötland har kantats av problem. Båda initiativtagarna hoppade i sista sekund av, på grund av motståndet. Istället tog grundaren av Pegida Sverige, galleristen Henrik Rönnquist, över. Tillsammans med den hetsdömde konstnären Dan Park stod han för kvällens tal. Demonstrationen avslutades med att polisen eskorterade iväg dem.

Tillsammansgruppen Ett Linköping för alla, höll samtidigt på ett annat torg en manifestation för trygghet och gemenskap.

– Vi manifesterade för att vi vill se ett Linköping där alla kan känna sig trygga, och hat kan aldrig vara lösningen, säger Ayaan Goobe, aktiv i Ett Linköping för alla, och en av talarna för Tillsammansgruppens manifestation.

Pegida-röreslen startade i Tyskland. Vid måndagsdemonstrationer i Dresden samlades under en tid stora skaror av anhängare. Rörelsen har dock på grund av interna konflikter och stora motdemonstrationer kraftigt förlorat i styrka under senare tid. Även i andra länder finns avknoppningar till rörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons