Extremhögern sluter upp kring SDU-toppen | Expo.se

Annons

Extremhögern sluter upp kring SDU-toppen

Publicerad 2015-03-06 16:08

SDU-toppen William Hahne blev ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Stockholm stad. Nu jublar den högerextrema miljön runt partiet. Att Hahne gick segrande ur en infekterad strid mot Sverigedemokraternas ledning ses som en ideologisk vinst.

Med hotet om uteslutning ur Sverigedemokraterna hängandes över sitt huvud lyckades SDU:s vice ordförande William Hahne få medlemmarnas stöd och ta över ett av Sverigedemokraternas viktigaste distrikt, Stockholm stads.

Årsmötet hade föregåtts av en öppen strid mellan Hahnes styrelseförslag och det förslag som hade stöd av Sverigedemokraternas partiledning.

Willam Hahne har i egenskap av vice ordförande i SDU flera gånger stuckit ut hakan. Han har kritiserat Sverigedemokraterna för enskilda uteslutningar och ideologiska ställningstaganden. Bland annat menar Hahne att Sverigedemokraterna bör betona nationalismen framför socialkonservatismen i principprogrammet.

William Hahnes inställning gillas av den högerextrema miljön runt Sverigedemokraterna. I princip varje aktör med inflytande har gett Hahne stöd och utvecklingen följs noggrant.

Nättidningen Fria Tider som av Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson kallats för ”neofascistisk”, men som har många sverigedemokratiska läsare har bedrivit en valkampanj åt William Hahne. Tidningen var först med att publicera Hahnes förslag till styrelse i SD-Stockholm stad. Tidningen har även kritiserat Sverigedemokraternas uteslutningsärende mot William Hahne, där han beskylls för att ha använt ett medlemsregister på ett ”otillbörligt” sätt.

Fria Tider skrev på sin ledarblogg inför ordförandevalet att Sverigedemokraterna är ett ”toppstyrt” parti med en ledning som hotar sina medlemmar. Om William Hahne valdes i Stockholm kunde det bli en vändpunkt för partiet. Samtidigt informerade Fria Tider om hur sverigedemokrater kunde rösta på årsmötet. Efter William Hahne hade segrat publicerade de en artikel med rubriken:

”Revolution i SD i natt: Medlemmarna i Stockholm körde över presidiet, förlängde mötet och valde William Hahne”.

Den rasideologiska aktivistgruppen Nordisk ungdom har under en längre tid tagit ställning för SDU i konflikterna med moderpartiet. Grundaren av organisationen Patrik Forsén skrev på Twitter efter valet.

”Idag segrade interndemokratin i SD. Valet av @William_Hahne och demokratin måste respekteras om SD ska framstå som seriöst parti.”

På den nyfascistiska bloggportalen Motpol beskriver Daniel Friberg Sverigedemokraternas uteslutningsärende av William Hahne, och personer i William Hahnes styrelse, som symptom på en ”farlig vänsterglidning”.

Även nazistiska nättidningar har hyllat valet av William Hahne till ordförande i Stockholm stad. I podcasten Motgift som drivs av veteraner inom vit makt-miljön och som är sprungen ur nazistiska Svenskarnas parti välkomnas Hahne som ordförande. Årsmötet beskrevs utifrån en antisemitisk föreställningsvärld. Partiledningen beskrivs som ”sålda” till ett påstått kollektivt judiskt intresse. Hahnes seger betraktas därmed som en bakslag för ”sionister” och karriärister som ”vill vara trogna” den påstådd judiska sammansvärjningen.

Pär Sjögren. ledande aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen har även han uttryckt stöd för William Hahne.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons