SD-politiker sparkas som nämndeman | Expo.se

SD-politiker sparkas som nämndeman

Publicerad 2015-03-06 10:37

Landstingspolitikern Henrik Agerhäll (SD) sparkas som nämndeman i Umeås förvaltningsrätt. Det efter att Västerbottens-Kuriren avslöjat att han gett uttryck för grov rasism på Flashback.

Henrik Agerhäll skrev anonymt under tidsperioden 2009 och 2012 en rad grovt rasistiska och afrofobiska inlägg på nätforumet Flashback. Det handlade bland annat om rasistiska föreställningar om att svarta har lägre IQ. Flera inlägg innehöll även rasistiska svordomar. Agerhäll hängde dessutom ut målsäganden i rättsfall på Flashback.

Inläggen avslöjades av Västerbottens-Kuriren och föranledde en utredning av Umeå Förvaltningsrätt där han suttit som nämndeman. På torsdagen beslutade Förvaltningsrätten att Agerhäll sparkas.

”Förvaltningsrätten anser att vart och ett av de redovisade inläggen på Flashback måste uppfattas som att det har en rasistisk ton eller utgångspunkt. Därtill kommer att uppgifterna om engagemangen i bloggen och sajten är försvårande från lämplighetssynpunkt.”, skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

Den blogg och sajt som Förvaltningsrätten hänvisar till handlar om en uppmärksammad uthängningsblogg som utreds av Datainspektionen för att bryta mot personuppgiftslagen. Henrik Agerhäll ligger bakom bloggen som publicerar Migrationsdomar. Bloggen har bland annat fått stöd av riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD). Sajten som nämns i beslutet är Fria Tider där Agerhäll varit skribent.

Henrik Agerhäll, som vill sitta kvar som nämndeman, har tre veckor på sig att överklaga Förvaltningsrättens beslut. Sverigedemokraterna har inlett ett uteslutningsärende mot Henrik Agerhäll.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons