SDU till hårt angrepp mot SD-ledningen | Expo.se

SDU till hårt angrepp mot SD-ledningen

Publicerad 2015-03-30 16:29

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof har en intensifierad strid med partiets ungdomsförbund att ta tag i. På Facebook kallar SDU:s vice ordförande William Hahne SD-ledningen för ”maktfullkomlig”.

Den lokala striden inom Sverigedemokraternas i Stockholm har eskalerat till en kamp mellan partiets högsta ledning och ungdomsförbundet. Den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson varnar för att "odemokratiska krafter" flyttar fram sina positioner.

”Man hade ju kunnat önska sig att hela partiet drevs av kärlek till Sverige och demokratin. Tyvärr inte så idag”. Så skrev ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand på Twitter den 26 mars, som svar på en artikel i DN. Där hade den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson uttalat sig om att partiet ska utreda om årsmötet i Stockholm stad ska ogiltigförklaras, vilket Kasselstrand kritiserar. Inför och efter årsmötet den 1 mars i Stockholm stad har anklagelser haglat mellan Sverigedemokraternas partiledning och SDU-toppen. Vid årsmötet stod striden mellan Valberedningens förslag till styrelse och William Hahnes. Hahnes förslag vann.

William Hahne riskerar att uteslutas efter anklagelser om att han på ett ”otillbörligt” sätt använt sig av ett medlemsregister i samband med att han kandiderade till ordförandeposten. Fler uteslutningsärenden pågår mot personer i William Hahnes nya styrelse efter att Expo Idag avslöjat rasistiska kommentarer och ”gillanden” på Facebook av rasideologiska och fascistiska organisationer

Mattias Karlsson talade i Dagens Nyheter i mars om en ideologisk konflikt i partiet mellan Sverigedemokratisk ungdom och Sverigedemokraterna.

I SVT hävdade Karlsson den 24 mars att:

”Problemet är att vi har en rörelse som bekämpar demokratin som stärker sina positioner och som försöker använda Sverigedemokraterna som ett verktyg i denna smutsiga ambitionen”

På Facebook har Karlsson förklarat att det är den nyfascistiska så kallade identiära rörelsen han avser. Han betonar även att sajten Fria Tider, populär bland många sverigedemokrater, har kopplingar till identitärer.

Det är just ”gillanden” av identitära sajter och aktivister på Facebook som lett till att flera personer i William Hahnes styrelse utreds. Även i granndistriktet Stockholms Län (där Stockholm stad inte ingår) har den nyvalda ordföranden Per Carlberg ”gillat” identitära sajter. Carlberg var på valberedningens förslag till ordförande och i det fallet har Sverigedemokraterna inte meddelat om Carlberg ska utredas.

William Hahne menar att Sverigedemokraternas ledning känner att deras maktpositioner är hotade och ger inte mycket för Karlssons tal om att identitärer försöker tränga in i partiet.

– Det här handlar om makt, det handlar för partiledningen om att försvara sina maktpositioner. Personer som har visat att de inte tänkt rätta in sig i den här maktstrukturen, de utgör ett hot och ska rensas bort, säger Hahne till SVT den 24 mars.

Tre dagar senare kritiserade Hahne i hårda ordalag Mattias Karlsson på Facebook:

”Det här är inte en ideologisk eller politisk konflikt – i allt grundläggande tycker vi ju precis lika – utan den här konflikten handlar om Mattias Karlssons och hans närmaste vänners kontrollbehov och maktfullkomlighet.”

Jan Olof Bengtsson, som sitter i den nyvalda styrelsen i Stockholm Stad och som hotas av uteslutning på grund av att han skrivit antisemitiska kommentarer på sin blogg, menar att Mattias Karlsson ”måste befria sig själv från hjärnspöken”.

”Vilka är det som stjälper här? ’Karlssons och hans bundsförvanter’ driver vecka efter vecka i offentligheten, inför öppen ridå, fram en klyfta som i verkligheten helt enkelt inte finns” skrev han på sin blogg den 29 mars.

William Hahne får även stöd från ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand som delar Hahnes facebookstatus och lägger till: ”demoniserandet och misstänkliggörandet blir en enkel utväg för den som är alldeles för svag och rädd för att föra en dialog med sina egna partivänner.”

Gustav Kasselstrand attackerade även på Twitter Sverigedemokraternas verkställande utskott. Han liknar utskottet vid en ”lekstuga” efter att Mattias Karlsson i Dagens Nyheter sagt att det först den 20 april ska avgöra om Stockholm stads årsmöte var ogiltigt. Kasselstrand skrev även på Twitter den 27 mars:

”Inte mycket verkställighet i ’verkställande’ utskottet. Behöver två månader på sig för att titta på ett protokoll…”

Partiveteranen Joakim Larsson, som är politisk sekreterare i riksdagen, och som står nära SDU uppmanar Kasselstrand att dämpa tonen.

”Is i magen nu, mina herrar. Jag talade med Jomshof ikväll (Sverigedemokraternas partisekreterare, red.anm) . Jag tror att det kan bli bra.”, skrev han.

Den 27 april ska partistyrelsen fatta beslut om William Hahne ska uteslutas.

Expo Idag har sökt Gustav Kasselstrand, William Hahne och Richard Jomshof för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons