Nazistpolitiker åtalas för hets mot folkgrupp | Expo.se

Nazistpolitiker åtalas för hets mot folkgrupp

Publicerad 2015-04-01 13:58

Pär Öberg demonstrerar vid det nazistiska Folkets Marsch i Stockholm på nationaldagen 2006 och uttrycker vad han tänker göra med dåvarande statsminister Göran Persson om Svenska Motståndsrörelsen får makten i Sverige. (Foto: Expo)

Den ledande nazisten i Svenska motståndsrörelsen, Pär Öberg, åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha hetsat mot judar på Twitter. Pär Öberg, som sitter på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna i Ludvika, nekar till brott.

Den 22 mars 2013 skrev Pär Öberg på Twitter ”Död åt Zog”. Under tidsperioden 28 februari och 3 december samma år ska Öberg dessutom använt sig av en så kallad hashtag på twitter med namnet ”deathtozog”.

Zog syftar på den antisemitiska konspirationsteorin ”Zionist Occupation Government” som handlar om en föreställning att judar bland annat kontrollerar regeringar, bankväsenden och medier och utgör en destruktiv kraft i nationer. Uttrycket och föreställningen är återkommande i nazistisk propaganda.

Pär Öberg valdes 2014 in i Ludvikas kommunfullmäktige efter att skrivits in på sverigedemokraternas valsedlar i kommunen. Han sitter i Svenska motståndsrörelsens ledning och är organisationens presstalesman.

Bara för ett par månader sedan slog hovrätten fast en dom gällande tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp mot Fredrik Vejdeland som är tidigare ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens hemsida. Han dömdes bland annat för uttrycket ”död åt zog”.

Men nyligen friade hovrätten en annan ledande aktivist, Per Sjögren, från hets mot folkgrupp. Han åtalades för att ha skrivit ”död åt zog” på Twitter, men då han hävdade att någon annan kunde ha skrivit inlägget friades han.

På Svenska motståndsrörelsen hemsida raljerade Sjögren över den friande domen och hävdade att han och hans kompis Mållgan kommer att fortsätta twittra. Mållgan är namnet på Alfons Åbergs låtsaskompis.

I förhör har Pär Öberg valt att inte kommentera om det är han som skrivit de twitterkommentarer han åtalas för.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons