Ny flopp för Pegida

Publicerad 2015-04-20 11:56

Den antimuslimska organisationen Pegida lockade endast ett fåtal när den på lördagen demonstrerade i centrala Göteborg (FOTO: Expo)

Återigen kantades den svenska Pegida-gruppen av problem när de höll sin tredje antimuslimska manifestation. Över tusen protesterade i Göteborg mot de sju Pegida-aktivisterna som slutit upp.

I Tyskland och då framför allt i Dresden har stora och återkommande antimuslismska demonstrationer hållits av Pegida.

I Sverige har galleristen Henrik Rönnquist och gatukonstnären Dan Park, båda dömda för hets mot folkgrupp, försökt att mobilisera liknande manifestationer. Intresset har varit svalt.

Med sju personer i Göteborg i lördags och utan en fungerande ljudanläggning så visade Pegida i Sverige att organisationen inte lyckas samla folk eller att framföra sitt antimuslimska budskap.

Motdemonstranter slöt dock upp i Göteborg i över tusentalet, rapporterar Dagens Nyheter.

När Pegida hade sin första manifestation i Malmö i februari var medieintresset stort och ända blev de demonstrerande inte mer än tio personer. I Linköping slöt endast fyra personer upp.

Ämnen

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.