Statsvetare: "Valet visade att Sannfinländarna har etablerat sig" | Expo.se

Statsvetare: "Valet visade att Sannfinländarna har etablerat sig"

Publicerad 2015-04-21 13:13

Centerpartiet är det finska valets stora vinnare. Med 21 procents väljarstöd förväntas Juha Sipilä bli statsminister. Frågan nu är vem han vill bilda regering med och om han kommer inleda regeringssamarbete med högerpopulistiska Sannfinländarna som blir näst största parti i parlamentet.

– Valet visade att Sannfinländarna kan få sina väljare på fötter och att de har etablerat sig i det finländska valsystemet som ett av de fyra stora partierna, säger Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och expert på högerpopulistiska partier till Expo Idag.

Som förväntat kommer Juha Sipilä, Centerpartiets ledare, vara den som får på sitt bord att bilda regering. Hans parti fick 49 mandat i riksdagen, vilket var en ökning med 14 stolar sedan förra valet. Högerpopulistiska Sannfinländarna backade ett mandat, men är näst störst med 38 mandat. Tredje största parti blir borgliga Samlingspartiet med 37 mandat. Sju mandat färre än vid föregående val.

Finsk public service, Yle, skriver att 60 procent av de nyvalda riksdagsledamöterna är emot att Finland ska ta emot fler asylsökande från EU-området.

– Sannfinländarna har haft inflytande i att Finland tagit emot så få asylsökande från bland annat Syrien. Fast det är viktigt att komma ihåg att det finns ett invandringsmotstånd även i andra partier. Socialdemokraterna vill i likhet med Sannfinländarna ha en begränsad arbetskraftsinvandring för att prioritera finländares möjligheter till sysselsättning. I Samlingspartiets ungdomsförbund finns en nationellt inriktad falang, säger Junger.

Juha Sipilä har inte meddelat vilka han tänkt bilda regering med. De närmaste dagarna ska han ha enskilda samtal med riksdagens partiföreträdare. Han öppnar samtidigt för ett samarbete med Sannfinländarna och uppger att han personligen litar på deras partiledare Timo Soini, rapporterar Yle.

Ann-Cathrine Jungar menar att det inte är osannolikt att Sannfinländarna kommer att vara med i en regeringsbildning.

Valet i Finland har inte präglats av Sannfinländarnas profilfrågor. Opinionsundersökningar visade även att partiet tappat stöd och låg på omkring 14 procent bara veckor innan valdagen. De dominerande frågorna rörde ekonomi, sysselsättning och budgetunderskottet. Sannfinländarna lyckades dock till viss del i sent skeende påverka den finländska valdebatten.

– Sannfinländarna har en tankesmedja som publicerade en rapport ett par veckor innan valet. Det var ett sätt att få in den invandringspolitiska frågan i valet. De hade gjort en uträkning av vad de menade att olika invandrargrupper kostade. De pekade ut människor från tillexempel Somalia som de menade bidrog till ett nettounderskott, medan invandring från Tyskland och nordiska länder bidrog, säger Jungar.

– Det var uppseendeväckande att man pekade ut vissa grupper i termer av nationalitet. Det väckte dock bara viss uppmärksamhet och det var inte så att de etablerade partierna tog avstånd från det sättet att formulera sig och de tankegångarna.

Sedan Sannfinländarna slog igenom i finsk politik vid 2011 har det varit inblandade i flera rasistiska skandaler. Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har uppmärksammats för att ha hävdat att ”negergubbar” borde sättas i arbete i skogen. Han har också sagt att ”homosexuella och somalier” borde deporteras till Åland. Flera personer inom Sannfinländarna har även kopplats till den antimuslimska organisationen Finish Defence League. Riksdagsledamoten Jussi Halla-aho tvingades lämna sin post som ordförande i förvaltningsutskottet efter att han dömts för hets mot folkgrupp då han 2008 skrivit att islam är en ”pedofilreligion”. Han påstod även att somalier kan inneha ”genetiska särdrag” som gör dem mer kriminella. Jussi Halla-aho har i tidigare blogginlägg skrivit att han hatar ”mänskliga rättigheter” och ”tolerans”. På sin sajt har han också recenserat boken ”Varför rasen är betydelsefull”. Partiet har inte vidtagit några åtgärder mot Halla-Aho då partiledaren Soini menade att domen var ett straff hårt nog. Halla-aho fick dock ta en ”politisk timeout” 2012 efter hans utspel om att Grekland borde införa en militärjunta. Idag sitter Halla-Aho i europaparlamentet.

2013 uteslöts den dåvarande riksdagsledamoten för Sannfinländarna James Hirvisaari från partiet efter att han bjudit in en gäst till riksdagen som på plats gjorde hitlerhälsning. Hirvisaari har även dömts för hets mot folkgrupp.

I valet har Sannfinländarna närmat sig Sverigedemokraterna. Tidigare har partiet oroat sig över att kontakter med Sverigedemokraterna kan leda till att Sannfinländarna uppfattas som mer extrema.

– Jussi Hallo-Ahlo träffade sverigedemokraten Kent Ekeroth i Åbo förra veckan. Ekeroth berättade om negativa erfarenheter i Sverige med invandring och mångkultur. Kent Ekeroth betonade flera gånger att det var partiernas första offentliga gemensamma möte. Partiledaren Timo Soini fick frågan om detta, men han menade att det bara var en privat tillställning. Fast det går ändå att säga att att det idag finns både ideologisk närhet och kontakter mellan partierna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons