Jobbik vill finansiera förbjuden paramilitär | Expo.se

Annons

Jobbik vill finansiera förbjuden paramilitär

Publicerad 2015-05-29 15:51

Jobbik vill ge den förbjudna organisationen Ungerska gardet statligt stöd. Organisationen har varit förbjuden sedan 2009 efter attacker och demonstrationer mot romer.

Jobbik vill återupprätta ett förbjudet medborgargarde. Vice partiledare János Volner lovar att den förbjudna paramilitära organisationen Det ungerska gardet ska få statlig finansiering om Jobbik vinner regeringsställning.

János Volner stoltserade på Facebook i tisdags över han varit med och förändrat det numera förbjudna Ungerska gardet, Magyar Gárda, som är ökänt för att bland annat ha förföljt romer. Han uppger att han ändrade det ungerska gardet från att först och främst ägnat sig åt ”traditionella event” till att ”beslutsamt motverka romsk brottslighet”, rapporterar Politics.hu.

Volner berömde det Ungerska gardet för att dess ”frispråkighet” bidragit till att Jobbik nu är Ungerns tredje största parti. Som tack för detta ska Jobbik, om partiet får regeringsställning, återuppliva Ungerska gardet och ge statligt finansiellt stöd till organisationen.

Det var partiledaren Gabor Vona som först bildade den paramilitär-grenen av Jobbik. Efter våldsamma attacker och regelbundna marscher förbjöds det Ungerska gardet 2009. Efter förbudet har dock andra liknande organisationer, ofta kopplade till Jobbik, dykt upp i Ungern. Partiets stöd för just det Ungerska gardet har inte påverkats på grund av organisationsförbudet.

2012 kallade Jobbik till en demonstration i Budapest för att fira femårs-jubileet av det Ungerska gardet. 130 personer marscherade i Budapest iförda uniformer som påminde om de som ungerska naziallierade fascistiska Pilkorsrörelsen använde under Andra världskriget. Ytterligare 200 personer följde marschen och skanderade antisemitiska slagord.

Jobbik är ökänt för en rad antisemitiska och antiromska utspel. Medborgargarden kopplade till partiet har också förföljt romer i byar och systematiskt anordnat demonstrationer mot den romska befolkningen.

Enligt Ipsos opinionsmätning från april har Jobbik omkring 17 procents väljarstöd i Ungern. I valet 2014 vann de över 20 procents stöd och blev därmed landet tredje största parti.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons