Sannfinländarna klara för regering

Publicerad 2015-05-07 17:07

Tim Soinis parti Sannfinländarna kommer att ingå i den finska regeringen.

På torsdagen kallade regeringssonderaren Juha Sipilä riksdagsgruppernas ordförande till ett möte. Efter mötet meddelades vilka partier som kommer att ingå i regeringen. Det blir Centern, Sannfinländarna och Samlingspartiet som de närmaste fyra åren styr Finland.

Sannfinländarna har tidigare varit med om rasistiska skandaler. 2013 uteslöts den dåvarande riksdagsledamoten James Hirvisaari efter att han bjudit in en gäst till riksdagen som på plats gjorde hitlerhälsningen. Samma politiker har även dömts för hets mot folkgrupp. Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen har tidigare uppmärksammats efter att han sagt att ”negergubbar” borde sättas i arbete i skogen”. Han har även sagt att ”somalier och homosexuella” borde deporteras till Åland.

2008 skrev den dåvarande riksdagsledamoten Jussi Halla-aho att islam är en ”pedofilreligion” och att somalier kan ha ”genetiska särdrag” som gör dem mer kriminella. Han har på sin sajt också recenserat boken ”Varför rasen är betydelsefull” och i ett blogginlägg skrivit att han hatar ”mänskliga rättigheter” och ”tolerans”.

Under valet närmade sig partiet Sverigedemokraterna. Tidigare oroade sig företrädare från Sannfinländarna över att kontakter med Sverigedemokraterna kan leda till at Sannfinländarna uppfattas som mer extrema.

2012 kunde finska YLE rapportera att flera medlemmar i Sannfinländarna har eller har haft kontakter med Finnish Defence Leauge, en lokal gren av den våldsamma antimuslimska organisationen English Defence Leauge.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.