Sydstatsflaggan hissas ned i amerikansk delstat

Publicerad 2015-06-24 14:38

Efter terrordådet i Charleston, där Dylann Storm Roof mördade nio personer i en kyrka, har Sydstatsflaggan tagits ned från delstatskongressens byggnad i South Carolina. Flera företag bojkottar också flaggan som kopplas ihop med slaveriet.

I USA har flaggan debatterats länge eftersom den förknippas med rasism, förtryck och används som symbol av många högerextrema organisationer. Efter att bilder där mördaren poserat med vapen och flaggan spridits har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

South Carolinas guvernör Nikki Haley har meddelat att Sydstatsflaggan inte längre ska vara hissad utanför kongressens byggnad i staten.

Även stora företag som Wal-Mart, Amazon, Sears, Ebay och Google ska sluta sälja varor kopplade till Sydstatsflaggan. Flaggtillverkare har också meddelat att de slutar att tillverka flaggan.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!