Analys

Åkesson är flyktingsmugglarnas bästa vän

Publicerad 2015-08-30 19:42

Svårigheterna att ta sig till Europa driver flyktingar i händerna på flyktingsmugglare. I en tid när Europas gränsbevakning är uppe för diskussion är Åkesson och Europas nationalister smugglarnas bästa vänner.

Nära 500 människor drunknar efter att två båtar fyllda med människor på flykt över Medelhavet kapsejsar.
71 människor hittas döda i en lastbil längs en motorväg i Österrike.
Den senaste veckan har kantats av hjärtskärande tragedier där människor på väg till Europa i hopp om ett tryggt liv dött på vägen.

Situationen blir allt mer akut.
Det är en skammens tid för Europa.
Och högkonjuktur för cyniska flyktingsmugglare.

Mitt i detta klev i lördags Jimmie Åkesson upp på scenen för sitt sommartal i Sölvesborg. Sverigedemokraterna har självförtroende. Med ett ökande stöd i ryggen lanserade Åkesson partiets nya krav på en folkomröstning om invandringen.

För Sverigedemokraterna är flyktinginvandringen till Europa en svårnavigerad fråga. Att människor från Mellanöstern och Afrika ska förhindras att komma till Sverige är en självklarhet för partiet. Det är liksom hela poängen med SD:s politik. Att stänga dörren för människor på flykt gör de utan att blinka. Men hur ska man försvara en politik går emot det som uppfattas som en orubblig moralisk princip - Skyldigheten att hjälpa en människa i nöd?

Tricket är förstås medlidande. Sverigedemokraterna hävdar att de ser lidandet. De tycker också synd om flyktingarna. Och just därför ska de inte komma hit. För de hjälps bättre i närområdet. Och skulden för dödsfallen längs EU:s gränser ligger på de andra partierna. Det är, för att citera Åkesson i hans sommartal, deras ”slappa politik som skapar många av dessa tragiska människoöden. Som skapar död.”

Så låter det från en politiker som försöker sälja in idéen att vi ska låsa dörren när grannen knackar på för att be om hjälp.

Det vore kanske bättre att lyssna på dem som vet vad de pratar om. I veckan gästade Gränspolisens chef Patrik Engström Aktuellts studio. Han var tydlig.
”Det som föder den här smugglarmarknaden just nu är svårigheterna att ta sig till Europa på flykt”, förklarade han.
Så ser logiken ut. Människor flyr inte för att de vill utan för att de måste. Då spelar rakbladsvassa taggtrådar och murar ingen roll. Visst ligger skulden för den politik som just nu råder på ansvariga politiker. Men med hårdare bevakning och fler murar drivs ännu fler människor i nöd i händerna på flyktingsmugglarna.

I somras höll Ungerns premiärminister Viktor Orbán ett tal som borde ge kalla kårar för de som hoppas och tror på ett öppet Europa. Under Orbáns styre har Ungern under den senaste tiden byggt ett stängsel mot grannlandet Serbien för att förhindra flyktingar att ta sig in i landet.
I sitt tal förklarade Orbán sin syn på invandringen till Ungern och Europa.

”Med andra ord, vad som står på spel i dag är Europa och det europeiska sättet att leva, överlevnad eller utrotning av europeiska värden och nationer – eller, för att vara mer precis, deras förvandling bortom all igenkännlighet. Frågan nu är inte bara vilket slags Europa vi ungrare vill leva i, utan om Europa som vi känner det alls kommer att överleva”

Orbáns politiska ambitioner är inte bara ett hot grundläggande demokratiska principer.
Det han säger får det också att vattnas i munnen på flyktingsmugglarna.

De vet att Orbán, och Åkesson för den delen, är männen att lita i en tid när frågan om Europas gränsbevakning är uppe för diskussion. Nationalisterna släpper ingen jävel över gränsen. Och ju svårare det blir desto mer pengar kan smugglarna tjäna.
Det kan framstå som paradoxalt, men egentligen är det enkel matematik. Orbán, Åkesson och alla andra som drömmer om ett stängt Europa är just nu flyktingsmugglarnas bästa vänner.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här