Så flyttar extremhögern fokus från flyktingkatastrofer | Expo.se

Så flyttar extremhögern fokus från flyktingkatastrofer

Publicerad 2015-09-08 11:56

Sverigedemokraterna Kent Ekeroth och Mattias Karlsson beskriver uppmärksamheten kring flyktingkatastroferna som "kampanjer" för ökad invandring. (Foto: Expo)

Flyktingkatastroferna har den senaste tiden uppmärksammats av politiker och massmedier. Debatten välkomnas inte av högerextremister och sverigedemokrater som istället försöker misstänkliggöra flyktingar och avfärdar medierapporteringen som "känslokampanjer".

Efter den uppmärksammade bilden på den döde pojken Alan Kurdi och rapporter om människor som kvävts till döds i ett lastbilsflak i Österrike har EU kallat till krismöten. Politiker ser över de regelverk för asyl som finns. Dublinförordningen, som innebär att personer ska söka asyl i första ankomstland, har slopats av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Dublinförordningen är en av få regelverk i EU som Sverigedemokraterna prisar. Samtidigt har flera folkliga manifestationer hållits för att visa sitt stöd för flyktinginvandring.

Den högerextrema miljön gör nu allt för att misskreditera flyktingar efter rapporteringen om flyktingkatastrofer. På sajter som Avpixlat, Exponerat, Fria Tider och Nyheter Idag ifrågasätts Alan Kurdis familjs motiv att fly. De har lyft fram en intervju med pappan Abdullahs syster Tima Kurdi där hon berättar att hon betalat för att familjen skulle kunna finansiera båtresan för att ta sig över till Europa.

I intervjun förklarar hon gråtande att Abdullah bland annat behövde tandimplantat som hon tänkt finansiera, men att hon inte kunde överföra pengarna till Turkiet på grund av att Western uninon inte tillåter överföringar av så stora belopp och att det hade krävts en mellanhand för att ta ut pengarna. Hon berättar att hon förslagit att han skulle ta sig till Europa och söka en bättre framtid för sig själv och barnen och att hon i Europa kommer se om hon skulle kunna hjälpa till med att ordna han tänder. Anledningen till att familjen behövt betala båtplats var att de turkiska myndigheter inte utfärdat visum, rapporterar BBC. Enligt den kanadensiska journalisten Terry Glavin behövde pappan tandimplantat efter att ha kidnappats av ISIS och fått sina tänder utdragna. Men på SD-vänliga alternativa nyhetssajter är berättelsen en annan.

”Tre syriska muslimer, två barn och deras mamma, drunknade alltså på grund av pappans fåfänga – att få nya tänder gratis”, skriver Exponerat som inte nämner att systern tänkt betala för tandimplantaten.

Fria Tider publicerade en artikel med rubriken:

”Aylan, 3, dog för att pappa ville ha gratis tandvård i Sverige.”

Även Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson har valt att lägga fokus på detaljen att Abdullah Kurdi drömt om att få tänder. På Facebook skrev han 4 september:

”Fadern hade problem med sina tänder och ansåg sig behöva tandimplantat. Faderns syster i Kanada hade samlat in pengar för detta ändamål.”

”Ovanstående redogörelse är inte min, utan endast ett referat från medier såsom BBC, Skynews, Canadian press mfl. Jag kan således inte gå i god för att den stämmer. Om den stämmer så avviker den dock delvis ifrån den dramaturgi som förmedlades av svenska medier under gårdagen och skulle kunna anses öppna fler ingångar och perspektiv, än vad många svenska opinionsbildare och makthavare gav uttryck för under gårdagen, till de diskussioner av mer politisk karaktär, som lär följa i efterdyningarna av denna fruktansvärda tragedi.”

(BBC har beskrivits familjen Kurdis flykt här).

De ”alternativa” medierna pumpar även ut en negativ rapportering om flyktingar som tagit sig till Europa med rubriker och ett bildspråk där de framställs som giriga.

”…dessa migranter ger sig på den grekiska befolkningen och deras egendom och hur de förtvivlande grekerna ber dem att respektera att detta är Grekland och inte Mellanöstern och uppträda på ett civiliserat sätt.” skriver Avpixlat bland annat i en artikel med rubriken ”missnöjda migranter som vill till Sverige och Tyskland löper amok i Grekland”.

Samhällsdebatten har inte gått ledande sverigedemokrater förbi. Diskussionen om de tusentals som dött på havet på väg till Europa har kallats för ”mediekampanjer för massinvandring” och ”känslokampanjer”. En som varit framträdande i sådana spekulationer är Mattias Karlsson. Han frågar sig på Facebook om vilka ”regler som gäller för att politisera tragiska händelser” och vänder sig mot ”etablissemanget”. I inlägget tar han upp bilden på Alan Kurdi som han menar används för att ”försöka liberalisera svensk invandringspolitik ytterligare och anklaga alla svenskar som vill ha en reglerad invandringspolitik för att vara hjärtlösa barnamördare”.

I ett annat inlägg skriver Karlsson om en ”pågående kampanj” som syftar till att ”sätta likhetstecken mellan en reglerad invandringspolitik och barn som drunknar i Medelhavet”.

Karlsson menar att genom att ta emot flyktingar så lockas andra att försöka ta sig till Europa över havet. Svaret på katastrofen är för honom att ta emot färre.

Andra sverigedemokrater som riksdagsledamoten Kent Ekeroth har flitigt uppdaterat sin Twitter med retorik om ”lyxflyktingar från Syrien”. Han lägger ut artiklar från Fria Tider, en webbtidning som av Sverigedemokraternas ledning återkommande beskrivits som ”neofascistisk”. Gemensamt för de artiklar som Kent Ekeroth sprider är att de försöker visa flyktingar i en negativ dager. Kent Ekeroths primära argumentet för att stoppa invandringen är ett annat än Karlssons. Ekeroths bekymmer är framför allt att invandrare tillåts verka i Sverige:

”Veka Västvärlden vek sig. Det är numera fri invandring. Vänstern jublar: Äntligen kan nationerna upplösas. Folket tillfrågades aldrig.”, skrev han på Twitter.

”Blir säkert jättebra att de som skapade lyckoriken som Syrien, Somalia mm förväntas rädda Sverige & våra pensioner. Hur tänker ni?”, är ett annat av Ekeroths inlägg på Twitter.

Ekeroth lyfter även in konspirationsteorier om att muslimer tar sig till Europa för att ”islamisera” väst och använder ett citat av diktatorn Muammar Abu Khaddafi för att ge tyngd åt påståendet. Riksdagspolitikern delar även tweets av Erik Almqvist som jobbat i hemlighet åt Sverigedemokraternas tidning Samtiden och som tvingades avgå efter den så kallade järnrörsskandalen som även Kent Ekeroth var inblandad i. I Tweeten, som Ekeroth delar, skriver Almqvist ”Östeuropa visar vägen” och länkar till en artikel om länder som vägrar ta emot muslimska flyktingar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons