KD öppnar dörren för SD | Expo.se
Analys

KD öppnar dörren för SD

Publicerad 2015-10-11 10:50

Kristdemokraternas beslut att upphäva Decemberöverenskommelsen är inte bara ett sätt att göra borgerligheten till ett tydligare oppositionsalternativ. Det är att öppna dörren för SD.

Decemberöverenskommelsen är över. Efter att Kristdemokraterna i helgen beslutade att upphäva avtalet har de andra allianspartierna betraktat det som dött. Nu går vi återigen in i ett politiskt kaos.

Det har funnits välbefogad kritik mot Decemberöverenskommelsen. Men det är viktigt att komma ihåg hur den kom till. Den framtvingades av Sverigedemokraterna när de i början av december förra året bröt praxis och valde att rösta på ett annat budgetförslag än sitt eget. Sverigedemokraterna, med sina drygt 13 procent av väljarstödet, skulle fälla varje regering som inte gjorde som partiet ville. Det blev kaos. Och istället för nyval fick vi Decemberöverenskommelsen som innebar att det största politiska blocket ska få igenom sin budget även om de inte har en riksdagsmajoritet. Det var en lösning baserad på löftet till väljarna om att inte samarbeta med SD, och det var en lösning som tog spjärn mot högerpopulismens och extremhögerns stora entré i riksdagen.

Nu är alltså avtalet upphävt. Vad som kommer att ske istället är svårt att förutspå. Det går fortsatt att upprätthålla principen om att inte samarbeta med SD. Men Kristdemokraternas gräsrötter verkar inte vara särskilt intresserade av det. 

Decemberöverenskommelsen har beskrivits som odemokratisk, det sägs att den har försvagat borgerlighetens oppositionsroll. Men det resonemanget bygger ju på att man ser SD som ett tänkbart stöd, antingen indirekt eller direkt genom samarbete.

Kristdemokraternas beslut att upphäva Decemberöverenskommelsen är därför inte bara ett sätt att göra borgerligheten till ett tydligare oppositionsalternativ. Det är att öppna dörren för SD.
Vi lever i en tid där vi har den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Ett parti vill i princip stänga gränsen, och nu belönas de för sin omänskliga hållning genom att dörren mot makten öppnas på glänt.

Det finns de som nu firar att Decemberöverenskommelsen har nått sitt slut. Men baksmällan riskerar att bli tung. Kristdemokraterna verkar vara övertygade om att Sverigedemokraternas framgångar beror på att KD inte har kunnat vara ett tillräckligt tydligt oppositionsalternativ. Möjligen finns det någon väljare som nu kommer tillbaka till KD. Men sen då?

När minnet av Decemberöverenskommelsen bleknar kommer nya strider och förhandlingar. Där finns ett SD som nu givits nya möjligheter att skapa kaos i riksdagen och framställa sig som den enda oppositionen. Då spelar det ingen roll att KD framställer sig som ett SD Light. Väljarna går hellre till originalet än till kopian.

Det finns säkert de som tänker att beslutet att lämna Decemberöverenskommelsen kan bli KD:s räddning. Risken är stor är att det snarare blir Sverigedemokraternas.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons