Judisk lärare knivhuggen av IS-sympatisörer | Expo.se

Judisk lärare knivhuggen av IS-sympatisörer

Publicerad 2015-11-19 17:14

En judisk lärare knivhöggs på onsdagskvällen i Marseille. De tre misstänkta gärningsmännen ska ha hyllat IS och skrikit antisemitiska slagord. Den judiska församlingen i flera svenska städer har beslutat att stänga ner all verksamhet.

Männen rapporteras ha tagit sig till den judiska historieläraren på scooter och visat honom en bild på terroristen Mohammed Merah. 2012 mördade Mohammed Merah tre barn och en rabbin på en judisk skola, dessförinnan hade han skjutit ihjäl tre franska militärer. 

Enligt franska medieuppgifter som Dagens Nyheter citerar ska gärningsmännen även innan de knivhögg läraren frågat om han var judisk. Läraren fick knivhugg i armen och benet, men ska inte ha fått livshotande skador, rapporterar Sky News.

I samband med flera terrordåd som kopplats till våldsbejakande islamister har judar varit måltavla. I februari mördades en judisk man utanför en synagoga i Danmark, gärningsmannen uppgav att han ville ansluta sig till IS. Tidigare hade han attackerat ett möte där Lars Vilks befann sig.

I samband med attacken mot Charlie Hebdos redaktion i Frankrike attackerades även en kosherbutik där en terrorist mördare fyra personer. Gärningsmannen, Amedy Coulibaly, förklarade när han befann sig i kosherbutiken till tv-kanalen BFM-TV att judar var hans måltavla. Även terrorbröderna som attackerade Charlie Hebdo hade tidigare uttalat hat mot judar.  Kvällen innan hade Coulibaly skjutit ihjäl en polis utanför en judisk skola.

Den 24 maj 2014 mördades fyra personer efter att en gärningsman öppnat eld i det judiska museet i Bryssel. I en videoinspelning ska den misstänkta gärningsmannen beskrivit terrordådet som en ”attack mot judar”. Mannen stred 2012 i Syrien.

Rädslan är också påtaglig bland den judiska minoriteten i Sverige. Efter det förhöjda terrorhotet i Sverige har den judiska församlingen i Stockholm, Göteborg och Malmö i samråd med Säpo beslutat att ställa in all verksamhet. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons