Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Front national backade i andra valomgången

Publicerad 2015-12-14 15:36

Marine Le Pens parti Front National lyckades inte vinna det franska valet i någon region, trots rekordstarkt stöd i den första valomgången.

Front National vann inte kontroll över någon region i den andra valomgången trots ett rekordstarkt stöd i den första omgången. Partiets misslyckande förklaras bland annat med ökat valdeltagande och taktikröstande för att hålla det högerextrema partiet borta.

I första valomgången fick Front National ett genomsnittligt stöd i landet på omkring 28 procent och i sex av Frankrikes 13 regioner blev partiet störst. På söndagen gick sju procent fler väljare och röstade jämfört med den första valomgången förra veckan. Många röstade taktiskt, alltså på den kandidat som ställde upp mot Front Nationals kandidat.

Frankrikes socialistiska premiärminister Manuel Valls höll dock inget segertal med anledning av valresultatet.

– Idag finns ingen lättnad eller triumf, inget budskap om seger. Hotet från extremhögern är långtifrån borta. Jag kommer inte glömma den första valomgångens resultat, sa han, rapporterar The Guardian.

Även om partiet inte gick fram lika mycket som i den första omgången vann det mark i flera regioner vilket stärker dess lokala inflytande. Om 18 månader är det presidentval i Frankrike. Front Nationals partiledare Marine Le Pen kommer att ställa upp.

Socialisternas partiledare Jean-Christophe Cambadélis har varnat för Front National och att vända sig till dem är som att vända sig till nazikollaboratörerna i Vichy-regimen.

– Under Vichy handlade det om judar, nu handlar det om muslimer, sa han.

Marine Le Pen har sagt att hennes parti utsatts för ”intellektuell terrorism” i syfte att blockera deras väg till makten.

Ämnen

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.