Publicerad 2016-01-08 09:51

För första gången sedan andra världskriget finns nu en nyutgåva av Hitlers ”Mein Kampf” att köpa i Tyskland. Utgivningen har föregåtts av intensiv debatt och kan komma att klassas som hets mot folkgrupp.
I form av en kommenterad nyutgåva på sammanlagt 2 000 sidor i två band, publiceras i dag den 8 januari Hitlers ”Mein Kampf” i Tyskland. Det är första gången på 70 år som Hitlers text åter trycks och distribueras i landet. Bakom utgivningen står ett forskarlag om sex personer från Institut für Zeitgescichte (Institutet för samtidshistoria). De har knutit till sig ett stort antal experter som skrivit de cirka 5 000 kommentarerna till Hitlers kamp- och propagandaskrift.
Hitler påbörjade ”Mein Kampf” i Landsbergsfängelset, dömd 1924 till fem års fängelse efter det misslyckade försöket till statskupp – den så kallade ”ölkällarkuppen” i München 1923. ”Mein Kampf”, som gavs ut i två band 1925 och 1926, kom att tryckas i drygt 10 miljoner exemplar och gjorde Hitler rik.
Efter Hitlers självmord och andra världskrigets slut tillföll upphovsrätten den tyska delstaten Bayern som alltsedan dess hindrat en nyutgåva av ”Mein Kampf”.
Boken har visserligen funnits gratis på internet, i antikvariat och i många tyska hem. Den har även funnits översatt och fritt till försäljning i många länder så som Indien, Turkiet, Libanon, Egypten. Men att trycka en nyutgåva i Tyskland har hittills varit omöjligt. Tills nu.
Upphovsrätten gick formellt ut vid årsskiftet och för att förekomma okritisk utgivning av ”Mein Kampf” fick Institutet för samtidshistoria, som finansieras av allmänna medel, för tre år sedan i uppdrag att ta fram en vetenskapligt kritisk utgåva av boken. Resultatet blev den 2 000 sidor tjocka luntan i två band, varav 780 sidor utgörs av Hitlers originalbok.
Utgivningen har inte varit självklar. Från början stöddes projektet av delstaten Bayern som sköt till 500 000 euro, ett beslut som revs upp 2013. Anledningen var att delstatens ministerpresident Horst Seehofer (CSU) inte ansåg att Bayern skulle bidra med pengar till att sprida Hitlers verk samtidigt som man arbetade för att förbjuda det nya tyska nazistpartiet NPD.
Resultatet blev att Institutet nu publicerar den kritiska utgåvan på eget förlag.
>>> Läs mer om alla turer kring utgivningen i Louise Djurbergs reportage ur Expo 4-2014 >>>
Utgivningen har vållat debatt i Tyskland. Den stora tidningen Süddeutsche Zeitung ställde nyligen frågan: ”Ska nyutgåvan av ”Mein Kampf läsas i skolorna?” Tidningen fick ett stort antal kommentarer varav många var kritiska. En läsare skrev: ” Det är en komisk begäran att vilja göra detta fuskverk till pliktlektyr för elever… Skolorna skulle istället behandla uppkomsten av nationalsocialismen, orsakerna till och främjandet av omständigheterna för maktövertagandet och de därmed utlösta massmorden och det omätliga lidandet…”
Det tyska lärarförbundet är positivt till publiceringen av den vetenskapligt kritiska utgåvan av ”Mein Kampf”. Men flera av de tyska delstaternas justitieministrar har uttryckt missnöje över publiceringen som enligt dem kan komma att klassas som hets mot folkgrupp.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Studio Expo med Kalle Lind om brun pappersmassa och högerextrema framtidsfantasier.
Studio Expo om den progressiva miljardären som blev en radikaliserad ägare av plattformen X.
Följ Expo i sociala medier
Varför är medieproduktionen så viktig för extremhögern?