Ökning av hatgrupper i USA | Expo.se

Ökning av hatgrupper i USA

Publicerad 2016-02-19 14:37

Människorättsorganisation Southern Poverty Law Center konstaterar i sin årliga rapport att antalet hatgrupper ökar i i USA samtidigt som rasism exploateras av politiker.

Efter år av nedgång ökade under 2015 antalet rasistiska hatgrupper i USA med 14 procent och antalet ”patriotiska” grupper som vänder sig mot statsmakten ökade också de med samma siffra.

Det framgår av årsrapporten från Southern Poverty Law Center (SPLC), en av de mest respekterade människorättsorganisationerna i USA.

– Men det verkligt uppseendeväckande är det dödliga extremistvåldet som drabbat stad efter stad, kommenterar SPLC:s Mark Potok som är ansvarig för rapporten. De värsta dåden var en vitmakt-aktivists mord i juni på nio svarta kyrkobesökare i Charleston, en abortmotståndare som dödade tre på en klinik i Colorado Springs och radikala islamisters attack som tog fjorton liv på en after work i San Bernadino.

Men dessa tre är bara toppen på ett isberg – många mindre uppmärksammade våldsdåd inträffade runt om i landet. En ökande inslag är vågen av hat och hot mot muslimer i USA, som kommit efter attentaten i Paris och San Bernadino och som ledande politiker försökt slå mynt av. Två antimuslimska organisationer finns för första gången listade som hatgrupper i årets rapport.

Övriga hatgrupper är nynazister, vita nationalister, nykonfederationister, rasistiska skinskallar, KKK-anhängare och svarta separatister. Andra grupper hotar hbtq-personer och migranter. Några producerar rasistisk musik eller förintelseförnekande material.

Den amerikanska allmänheten har också börjat oroa sig för utvecklingen. Rasismen är ”ett stort problem” ansåg 49 procent av de tillfrågade förra året. För tjugo år sedan 1995 var andelen 41 procent, och 2011, när Obama hade varit president i tre år låg den nere på bara 28 procent.

”I ljuset av de blodbad som extremister ställde till med förra året borde våra politiker satsa på att föra oss samman som nation”, kommenterar Potok. ”Men olyckligtvis har somliga politiska figurer fortsatt att spy ut hatiska uttalanden mot minoriteter. De har exploaterat polariseringen i landet för sin politiska vinning.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons