Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Det var i söndagskväll som 14 män, varv flera uttryckt högerextrema åsikter i social medier, greps i närheten av ett asylboende i Nynäshamn misstänkta för förberedelse till grov misshandel. I bilarna hade de järnrör, knivar och yxor. Polisen misstänker att de planerade att utföra en attack mot ett asylboende på en camping i Nynäshamn.

Den första häktesförhandlingen mot en av männen slutade med att han häktades på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till grov misshandel. Resterande 13 häktningsförhandlingar kommer att hållas i dag, torsdag, och i morgon fredag.

Samtliga misstänks för förberedelse till grov misshandel. En av männen har även delgivits misstanke om förberedelse för grov mordbrand. Den åtalspunkten var inte föremål för häktningsförhandlingen utan utreds fortfarande av polisen.

– Det föreligger fortfarande en sådan misstanke beträffande en av personerna men det är inte någonting som han blivit anhållen på eller begärts häktad på. Den uppgiften utreds fortfarande av polisen, säger åklagare Sara Freidman.

Tre av de misstänkta är även misstänkta för misshandel av antirasister efter den så kallade "Folkets demonstration" på Norrmalmstorg. Den manifestationen samlade sverigedemokrater, högerextremister och fotbollshuliganer.

Ämnen i artikeln