Ville polisanmäla SD-topp - hotades av säkerhetschefen | Expo.se

Ville polisanmäla SD-topp - hotades av säkerhetschefen

Publicerad 2016-03-04 16:11

SD:s riksdagsledamot Hanna Wigh uppger till Expo att hon hotades av partiets säkerhetschef när hon tog upp att hon ville anmäla en partikollega för förskingring. (Foto: Expo)

Riksdagsledamoten Hanna Wigh (SD) uppger att hon blev hotad av Sverigedemokraternas säkerhetschef när hon ville anmäla en partikollega i riksdagen för förskingring. "Jag skulle passa mig jävligt noga", säger Wigh till Expo.

Expo avslöjade redan i december att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anders Forsberg anklagats för förskingring då han i egenskap av kassör i Skaraborgsdistriktet ska ha beviljat arvoden till själv. Han ska även ha godkänt betalning av fakturor ställda till distriktet från sitt eget bolag.

Då var det SD:s ordförande i Falköping i Maddelen Larsson som slog larm. Nu, flera månader senare, har Sverigedemokraternas tidigare distriktsordförande i Skaraborg Hanna Wigh polisanmält Anders Forsberg för händelsen, något som P4 Skaraborg var först med att rapportera om.

Larsson hävdade att hon kontaktat partiledningen om det misstänkta fifflet. Hon ska bland annat ha varit i kontakt med partisekreteraren Richard Jomshof, men hävdar att ingenting har hänt.

Riksdagsledamoten Hanna Wigh delar den beskrivningen. Hon säger att hon själv blivit hotad med repressalier när hon efter Expos avslöjande i december kontaktade partiets säkerhetsansvariga, Bengt Malmberg, om fifflet.

– Jag ringde och pratade med säkerhetsansvariga Bengt Malmberg och frågade varför ingenting händer, varför de inte gör någonting och frågade om de försöker sopa händelsen under mattan. Då fick jag höra att jag skulle passa mig jävligt noga för att han vet saker om mig. Därför skulle jag tiga och vara tyst, säger Wigh till Expo.

Hanna Wigh upplever att partiet har velat lägga locket på.

– Det har varit starka påtryckningar inom partiet om att vi inte skulle gå vidare med någonting. Man har velat undvika en skandal antar jag. Jag har känt mig hotad. Jag är inte åklagare eller domare, men förekommer misstanke om att ett brott begåtts är jag skyldig att anmäla. I slutändan måste man välja vilken människa man vill vara, fortsätter Wigh om varför hon nu lämnat in en polisanmälan mot Forsberg.

Bengt Malmberg vill inte bemöta anklagelserna när Expo når honom.

– Jag tänker inte kommentera någonting.

Stämmer det att du sagt detta till Hanna Wigh.

– Jag kommenterar ingenting, säger Malmberg och lägger på luren.

Polisanmälan mot Forsberg kom dagen innan årsmötet i SD-distriktet. Anders Forsberg är föreslagen till styrelsen. Han säger till P4 Skaraborg att polisanmälan är en del av en maktstrid.

– Ja, det finns ju uppenbarligen en logisk anledning till att man inte vill att han ska väljas in, säger Wigh.

Hanna Wigh var distriktsordförande i Skaraborg under tiden som det eventuella brottet ska ha ägt rum.

– Som ordförande var jag ytterst ansvarig att det här kunde äga rum. Jag har gått med i politiken bland annat för att jag ansett den korrumperad och då kan jag inte själv sitta och agera på samma sätt, säger hon.

Anders Forsberg menar att en polisutredning kommer att visa att han inte begått något brott.

– Våra revisorer har gått igenom bokföringen och inte hittat några större fel, och definitivt inget kriminellt, säger Forsberg till P4 Skaraborg.

Men Wigh hävdar att revisorerna inte är pålitliga utan att de befunnit sig i en jävsituation.

– Jag vet att Anders Forsberg hänvisar till att revisorerna ska ha gått igenom detta och att de inte sett någonting. Det är lekamanna-revisorer och en av de revisorerna föreslås nu att bli andre vice ordförande i distriktet och den andre föreslås till valberedningen. De har blivit belönade, säger hon.

Enligt Wigh har dessutom en ordinarie revisor vägrat att skriva under bokföringen och hoppat av. Därför plockades en revisorssuppleant in. Den revisorn som ska vägrat att skriva under, vill till Expo inte kommentera uppgifterna.

– Du är välkommen till distriktsmötet imorgon, så får du reda på alla handlingar och allting. Tack och hej, säger revisorn.

Expo har sökt Anders Forsberg för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons