EU:s miljonstöd till extremhögern måste få ett slut | Expo.se
Analys

EU:s miljonstöd till extremhögern måste få ett slut

Publicerad 2016-04-24 01:54

I veckan har vi avslöja att nazistiska och fascistiska grupper beviljats EU-stöd på över 20 miljoner kronor sedan 2014. Det är en skandal och nu vet vi att fram tills dess att pengarna är stoppade så betyder politikernas löften ingenting.

Det hela började med historien om att den pan-europeiska partisammanslutningen Alliance for Peace and Freedom, APF, beviljats stöd på 3,68 miljoner kronor för 2016. I APF finns representanter för bland andra tyska NPD och italienska fascistpartiet Forza Nuova och grekiska Gyllene Gryning. Generalsekreterare är den tidigare ledaren för Svenskarnas parti Stefan Jacobsson. Europaparlamentet har även beviljat 1,8 miljoner kronor i stöd till APF:s stiftelse: Europa Terra Nostra. Pengar som bland annat går till ett planerat nazistmöte i Stockholm i slutet av maj.

EU-stödet till APF har väckt starka reaktioner. Manfred Weber, ledare för den liberala partigruppen i EU-parlamentet, har förklarat att han vill stoppa bidragen. De svenska EU-parlamentarikerna Fredrik Federley (c) och Maria Ulvskog (s) är kritiska till utbetalningarna. Till och med an av de vice talmännen i EU-parlamentet, David-Maria Sassoli, som var med och tog beslut om stödet till APF och Terra Norsta, har begärt en kontroll av utbetalningarna gått till.

Men frågan är vad det är värt? Redan 2012 kunde Expo avslöja att den högerextrema partisammanslutningen AENM hade beviljats bidrag. Reaktionerna blev även den gången starka. Reglerna skärptes och bland de svenska EU-parlamentariker som drivit på för att strypa bidragen till högerextrema grupper jublades det.
Men i själva verket förändrades ingenting.
För vad ingen verkar ha sett, eller nu ens kunna förklarat, är att regeländringen sker först 2017. Fram till dess kommer miljonerna fortsätta rulla ut från EU-kassan in i fascistiska och nazistiska gruppers fickor.

Och dessutom har alltså den nybildade gruppen APF också beviljats stöd, trots politikernas försök att stoppa det. I kriterierna för att få stöd krävs bland annat att sammanslutningen ska följa de principer som EU bygger på, som frihet, demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Hur APF kommit igenom nålsögat är ett mysterium. EU är ett byråkratiskt monster. Men noggrannheten verkar inte gälla extremhögern. Det hade räckt med en enkel sökning på nätet för att förstå vilka värden som ligger till grund för APF:s politiska projekt.

Det är glädjande att se att svenska EU-parlamentariker reagerar på att en del av våra skattepengar skickas vidare till grupper som vill montera ner demokratiska grundprinciper. Men skandalen är just nu inte bara stödet i sig. Det är att toppolitiker inte verkar ha koll på hur deras beslut följs upp. Någonstans på vägen har det som beskrevs som en seger förvandlats till en katastrof. Utifrån framstår det som rent löjeväckande att EU-parlamentets politiker inte kan förklara varför deras beslut inte får någon verkan.

Nu kommer det göras ytterligare ett försök att strypa EU:s finansiering av extremhögern. EU-parlamentariker från hela det demokratiska spektrat, från olika delar av unionen, kommer att höja lansen mot hatet. Det kommer vackra ord. Men den här gången vet vi att fram tills dess att pengarna är stoppade så betyder politikernas löften ingenting.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons