Kaplan borde veta bättre | Expo.se

Annons

Analys

Kaplan borde veta bättre

Publicerad 2016-04-17 09:24

Det kan sägas mycket om de senaste dagarnas kritik mot Kaplan. Men det förändrar inget. För det finns inga ursäkter.

Bostadsministern Mehmet Kaplan har hamnat i blåsväder. I veckan publicerades bilder från en middag i juli 2015 där Kaplan syns tillsammans med bland andra Barbaros Leylani och Ilhan Senturk.

Leylani uppmärksammades nyligen efter att han under ett tal i centrala Stockholm hetsat mot armenier. Han tvingades efter talet att lämna sitt uppdrag som vice ordförande i Turkiska riksförbundet.

Ilhan Senturk är ordförande för den svenska avdelningen av den turkiska högerextrema gruppen Grå vargarna. Organisationen är det högerextrema partiet MHP:s militanta gren och har sedan 60-talet terroriserat politiska motståndare, armenier och kurder. De har hundratals politiska mord på sitt samvete och är ökända för sin brutalitet.

Grå vargarna har bland annat varit delaktiga i den senaste tidens våldsvåg mot kurdiska politiker i Turkiet.

Som om det inte vore nog. Under veckan har dessutom Mehmet Kaplans samröre med den islamistiska organisationen Millî Görüş lyfts upp.

Milli Görus grundades 1969 av Necmettin Erbakan. Sedan dess har flera politiska partier uppstått ur rörelsen, bland annat det nuvarande regeringspartiet AKP. Erbakan själv var premiärminister i Turkiet mellan 1996 och 1997.

Milli Görus är en av de största organisationerna bland den turkiska diasporan och bygger på en idé om vända väst ryggen. Istället ska Turkiet formas kring islamiska värden. Erbakan, som fram till sin död år 2011 var rörelsens ideolog, har gjort flera grovt antisemitiska uttalanden. Så sent som 2010 hävdade han in en uppmärksammad intervju med den tyska tidningen Die Welt att världen styrs av judar och att EU är en del av det ”sionistiska” projektet.

Kaplan har med andra ord uppenbarligen svårt med rågången mot rasistiska organisationer.

Det hör till saken att Mehmet Kaplan har många belackare. Som politiker med rötterna i det svenska muslimska civilsamhället är pressen på att inte trampa i klaveret större än för många andra politiker.

Det kan också vara på sin plats att påminna om att Sverige och EU nyligen har betalat miljardbelopp till Turkiet för att de ska hålla flyktingar borta från Europa. Man har satt sig i samma båt som presidenten Tayyip Erdogan, som vunnit sin makt genom att underblåsa och se genom fingrarna på det nationalistiska våld som bland annat Grå vargarna utfört mot Erdogans motståndare.

Och för att sätta saken i rätt sammanhang. Inom diasporagrupper umgås man många gånger över politiska gränser på ett sätt som kanske hade varit omöjligt i det land man har rötterna i. För en stund läggs konflikterna åt sidan i den gemenskap som det nationella ursprunget ändå kan utgöra. Så fungerar det förstås också ibland i det turkiska civilsamhället.

Allt detta kan sägas om de senaste dagarnas kritik mot Kaplan.

Men det förändrar inget.

För det finns inga ursäkter. Tvärtom. Kaplans insyn i det turkiska civilsamhället gör saken värre. Om någon borde veta vem som är vem så är det Kaplan.

Men de första reaktionerna från Kaplan visar att han inte förstått allvaret. ”Som gäst på en tillställning är det svårt att kontrollera alla andra som är närvarande, det måste även organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för.”, sa Kaplan i ett pressmeddelande.

I en intervju med Expressen jämförde hans pressekreterare till och med Grå vargarna med Bert Karlsson.

Om kungen träffat Bert Karlsson och Bert Karlsson sedan gör ett rasistiskt uttalande, då ringer inte media till kungen och ställer honom mot väggen, menade han.

En halsbrytande jämförelse.

Mehmet Kaplan säger att han rör sig i civilsamhället. Med det följer ett ansvar. Det duger inte att i efterhand ta avstånd från fascistiska och antisemitiska grupper eller att skylla ifrån sig.

Naivitet och dåligt omdöme är en usel egenskap för en politiker. Inte bara för att det är drag som kastar in en i skandaler. Än värre är att det riskerar att legitimera de aktörer som man öppnar dörren för. Däri ligger skandalen.

Kaplan har ett ansvar för vem han syns tillsammans med. Det ansvaret har han inte tagit. Därför är det också rimligt att han nu tvingas att förklara hur han ser på grupper han synts tillsammans med. Det är ett drev han skapat själv.

För det går att vända i dörren. Det går att säga att nej till inbjudningar. Det är ett måste att ställa sig frågan; är detta någon jag vill legitimera med min närvaro. Det kanske blir obekvämt. Men så funkar det. Du kan inte vara kompis med alla i arbetet mot rasism och för demokrati.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons