Här slår nazisten en demonstrant framför polisen | Expo.se

Här slår nazisten en demonstrant framför polisen

Publicerad 2016-05-03 17:04

En nazist utdelar ett slag mot Rasmus Acking under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge den första maj 2016. Foto: Skärmdump från Dalarnas tidning.

Här slår en aktivist från Nordiska motståndsrörelsen en demonstrant. Händelsen är fångad i en video som Dalarnas tidning publicerat. Nazisten är sedan tidigare misstänkt för en grov misshandel i samband med en manifestation i Åkersberga.

I söndags demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge. Längs marschvägen utbröt tumult vid flera tillfällen när aktivister från Nordiska motståndsrörelsens gjorde utfall mot demonstranter.

Dalarnas tidningar har fångat på film när en aktivist i Nordiska motståndsrörelsen som agerar fotograf för organisationen slår en demonstrant. Händelsen skedde samtidigt som Tess Asplund ställde sig med knuten näve framför nazisttåget, vilket blivit vitt omskrivet under dagen.

– Jag har inte sett filmen, men jag kommer ihåg hur jag upplevde det. Det gick väldigt snabbt. Jag gick ut framför tåget och jag skulle skrika ”inga rasister på våra gator”. Jag hann skrika delar av det innan jag blev påhoppad. Jag kände att jag blev puttad i ryggen och i bröstkorgen och fick ett slag i ansiktet. Det är så jag minns det, säger Rasmus Acking till Expo.

Rasmus Acking, som själv valt att gå ut med sitt namn, berättar att polisen drog bort honom efter att slagen utdelats.

– Polisen sa till mig att inte göra så igen för då skulle de plocka in mig. De reagerade inte på att jag blev slagen. Jag blev glad nu när jag fick reda att Dalarnas tidningar publicerat händelsen så att det som hände får bekräftelse, för nu kan jag polisanmäla, säger han.

I Dalarnas tidnings film framgår det att polisen står precis bredvid när misshandeln inträffar. Expo har sökt polisen för information om 32-åringen nu är misstänkt för något brott. Polisen i Borlänge hänvisar dock till pressansvarige som gått för dagen.

Den 32-årige nazisten som riktar slaget mot demonstranten är sedan tidigare dömd till åtta månaders fängelse för våldsamt upplopp efter att Nordiska motståndsrörelsen attackerat en antirasistisk manifestation i Kärrtorp 2013.

Han är även misstänkt för en grov misshandel och inväntar rättegång den 25 maj. Det var i Åkersberga den 7 mars 2015 som 32-åringen tillsammans med ytterligare tre aktivister i Nordiska motståndsrörelsen misstänks ha att slagit en man i ansiktet ett flertal gånger. När mannen föll till marken fortsatte misshandeln med sparkar och slag.

”Brottet bör bedömas som grovt med hänsyn till att gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet och råhet då de befunnit sig i numerärt överläge och utdelat slag och sparkar mot målsäganden när han låg ner försvarslös på marken” står det i stämningsansökan. Mannen förnekar brott men säger i övrigt ingenting till polisen.

32-åringen som utdelar slaget på filmen var 2015 ledare för Nordiska motståndsrörelsen lokalavdelning i Stockholm.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons