Polisen utreder misshandel under nazistmarsch | Expo.se

Polisen utreder misshandel under nazistmarsch

Publicerad 2016-05-09 16:33

Den 32-årige nazisten som slår Rasmus Acking har polisanmälts. – Vi utreder det här, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt.

Den 32-årige nazisten som slog motdemonstranten Rasmus Acking i ansiktet under Nordiska motståndsrörelsen demonstration i Borlänge den första maj utreds nu för misshandel. Händelsen syns på en film som Expo publicerade i förra veckan.

Förra veckan publicerade Expo en film som visar hur en 32-årig nazist, som tågade tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen i Borlänge den första maj, slår motdemonstranten Rasmus Acking i ansiktet utan att polisen reagerar.

– Det är klart att vi ska ingripa om vi ser en misshandel som är ett brott som faller under allmänt åtal. Om det gjordes eller inte den här gången, vågar jag inte svara på, säger Stefan Dangardt, pressinformatör hos polisen i Borlänge.

Förra veckan polisanmäldes händelsen som rubriceras som misshandel.

– Det finns en anmälan om misshandel i anslutning till det här demonstrationståget. Jag ser ingen uppgift på att vi har någon misstänkt person där, men vi har en målsägande. Vi har också identifierat en person som är misstänkt för våld mot tjänsteman (den misstänkte är en ledande aktivist i Nordiska motståndsrörelsen, reds. anm.), säger Dangardt.
 

 borlange brakI samband med nazistdemonstrationen utbröt tumult med polisen. En ledande aktivist i Nordiska motståndsrörelsen är misstänkt för våld mot tjänsteman i samband med händelsen. (Foto: David Lagerlöf/Expo

 

Slaget mot Rasmus Acking fångades på en video som Dalarnas tidning och senare Expo publicerade. I videon framgår det att Rasmus Acking står framför nazistdemonstrationen när han blir knuffad bakifrån och sedan slagen. Expo har kunnat identifiera den 32-årige nazisten som utdelade slagen.

Det framgår även i videon att polisen förhåller sig passiv till den misstänkta misshandeln, trots att minst två poliser befinner sig bara några meter därifrån. Rasmus Acking har själv berättat för Expo att polisen inte reagerade på slaget, utan istället varnade honom och hotade att ”plocka in” honom om han ställde sig framför demonstrationståget igen.

– Jag ser ju här att poliserna ser det här, säger Dangardt till Expo när han ser bilden på slaget.

Vad tänker du om det?

– Jag tänker ingenting, det ser ut som ett slag mot överdelen av kroppen. Om det träffar eller inte ser jag inte på bilden. Jag vet inte hur poliserna på plats bedömde det utifrån sin position, men två stycken står rätt nära. Deras position som vittnen om inte annat kan vara av värde för utredningen.

Bör man ingripa vid en sådan här händelse eller finns det någon taktik att inte ingripa?

– Nej det kan jag inte påstå, vi ingrep i en liknande situation. Det var då misstanken om våld mot tjänsteman uppstod. Det finns absolut ingen taktik att inte ingripa i någon sorts rädsla att situationen skulle eskalera. Vad jag kan bedöma skulle det här inte vara någon sådan situation, säger han.

Polisen utreder även om aktivister i Nordiska motståndsrörelsen gjort sig skyldig till brott mot ordningslagen.

– Frågan har uppstått om Nordiska motståndsrörelsen samling och marsch till startplatsen var ett brott mot ordningslagen. Jag har inte hittat någon sådan anmälan, men det kan bero på att det ligger för bedömning hos rättsenheten, säger Dangardt.

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons