Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland | Expo.se

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Publicerad 2016-10-17 17:18

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Det högerextrema våldet har exploderat i Tyskland. Under årets första nio månader har 507 fall av rasistiska våldsdåd registrerats. Det är nästan en fördubbling från 2015. Hittills i år har våldet krävt sju personers liv.

Brandattacker mot flyktingförläggningar fortsätter också att öka. 78 mordbränder har registrerats i år, jämfört med 75 under hela förra året. Siffrorna har begärts ut från myndigheterna av partiet De Gröna och citeras av Der Spiegel.

Femdubbling av attacker mot asylboenden
Redan förra året rapporterades det om en explosion i rasistiskt våld i Tyskland. Bland annat ökade antalet attacker mot flyktingförläggningar fem gånger om, från 199 stycken år 2014 till över 1 000 år 2015. Det rör sig om allt från sprejade hakkors till bombattacker. Motsvarande siffror för 2016 har ännu inte publicerats.

Förra året gjorde tidningen Zeit en granskning av attackerna mot flyktingförläggningar. Granskningen visade att i de få fall där polisen hade identifierat en misstänkt hade personen i fråga uttryckt högerextrema sympatier. Enligt den tyska federala polisen kunde merparten av attackerna förra året, runt 90 procent, kopplas till den högerextrema miljön.

Slängde in brandbomb i barnkammare
Få fall av rasistiska attacker har klarats upp. I början av 2016 dömdes dock två unga nynazister som kastat in en brandbomb i en flyktingförläggning i delstaten Niedersachsen. Straffet blev åtta respektive sju års fängelse. En kvinna som agerat chaufför dömdes till 4,5 års fängelse.

Brandattentatet, som skedde i augusti 2015 i byn Salzhemmendorf, hade kunnat ha sluta i katastrof. Brandbomben kastades in i en barnkammare, som av en händelse just då stod tom. Barnen sov i stället i mammans säng, en änka från Zimbabwe. Familjen hann sätta sig i säkerhet innan rummet blev övertänt.

Attentatsmännen och deras chaufför, som alla tre greps samma kväll, var enligt domstolen präglade av nationalsocialistiskt främlings- och rashat och hade bland annat hyllat Hitlers utrotningsprogram.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons