Expos fotograf nominerad till Årets bild | Expo.se

Expos fotograf nominerad till Årets bild

Publicerad 2017-01-24 16:33

Här är bilden som kom att symbolisera motståndet mot nazism och rasism. Nu har den nominerats till Årets bild. Foto: David Lagerlöf/Expo.

Expos fotograf David Lagerlöf har nominerats till det prestigefyllda priset Årets bild. Bilden som nominerats visar när Tess Asplund ställde sig i vägen för hundratals tågande nazister. 

– Bilden togs på ett ögonblick under en demonstration 1 maj i Borlänge. Jag hade aldrig väntat mig att bilden skulle få den globala spridning som den fick, säger David Lagerlöf.
 

 david lagerlof
David Lagerlöf som nominerats till Årets bild.

Bilden blev verkligen global, den spreds som en löpeld över världen, både genom de större medierna och viralt genom sociala medier. David Lagerlöf tog bilden, som kom att symbolisera motståndet mot nazism och rasism, i Borlänge 2016. Tess Asplund ställde sig vid tillfället i vägen för 300 marscherande nazister från Nordiska motståndsrörelsen

”Bilden spås bli ikonisk” satte Dagens Nyheter som rubrik, och bilden kom att jämföra med den klassiska bilden ”tanten med väskan” av Hans Runesson.

När BBC listade årets hundra mest inspirerande och inflytelserika kvinnor var Tess Asplund med på listan. 

Nu har bilden alltså nominerats till Årets bild. Det anrika priset har delats ut varje år sedan 1942 av Pressfotografernas Klubb (PFK) och är Sveriges mest prestigefyllda fototävling.

– Att nu bli nominerad i tävlingen Årets bild är mycket hedrande, säger David Lagerlöf om nomineringen.

Vem som blir vinnare av Årets bild avgörs den 11 mars.

Här kan du köpa bilden som affisch


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons