Hyllade nazism och polismord vid storbråk i Södertälje

Publicerad 2017-01-26 09:44

I helgen utbröt tumult i Södertälje. En grupp individer skrek nazistiska slagord och uppträdde hotfullt. Tre poliser skadades lindrigt i samband med ingripandet. Fyra personer omhändertogs i anslutning till händelsen. En av dem misstänks för våld mot tjänsteman.

Det var vid halv tre på natten till söndagen som ett bråk utbröt utanför en pub i centrala Södertälje. En händelse som Länstidningen var först att rapportera om. Upprinnelsen till bråket var att en ordningsvakt sagt till en person att han inte fick ta med sig en öl ut från puben. Mellan 20 och 30 personer ska ha varit involverade i bråket, det är oklart om hela sällskapet varit inne på puben.

Fakta slagorden

  • Hell seger Ett slagord som är hämtat från den tyska nationalsocialismen. Frasen är en översättning av Sieg Heil. I Sverige är det framför allt aktivister från Nordiska motståndsrörelsen som använder slagordet.
  • Malexandermorden Två poliser sköts 1999 till döds i anslutning till att tre bankrånare jagades. De två polismännen sköts ihjäl från nära håll. De tre förövarna var kopplade till den svenska nazistmiljön.

Vittnen uppger till Länstidningen att personer ut sällskapet ska ha skrikit nazistiska slagord som ”hell seger” och ”leve Malexander”. Poliser som Expo varit i kontakt med uppger att det är uppgifter som även finns med i deras händelserapport.

I anslutning till att polisen ingrep uppträdde ett flertal personer ur sällskapet aggressivt, uppger Länstidningen. Tre poliser som var på plats skadades lindrigt. En fick hjärnskakning, en handledsskada och en ett slag i ansiktet.

Enligt polisen var det fyra personer som frihetsberövades. En anmälan om våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen upprättades. Även en anmälan om vapenbrott upprättades efter att pepparspray påträffats.

Enligt uppgifter till Expo ska en av de person som omhändertogs vara misstänkt för hot mot tjänsteman. En åklagare kommer att tillsättas för att leda utredningen.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!