Misstänkte terroristen i Quebec hyllade Trump och Le Pen | Expo.se

Annons

Misstänkte terroristen i Quebec hyllade Trump och Le Pen

Publicerad 2017-01-31 14:05

Den 27-årige studenten Alexandre Bissonette misstänks för terrorattacken mot en moské i Quebec, Kanada. Han anklagas för sex mord och fem mordförsök. Bissonette är sedan tidigare känd bland lokala aktivister i flyktingrörelsen för att sprida högerextrema budskap på sociala medier. 

Alexandre Bissonette överlämnade sig själv till polisen efter att han stormat in i en moské i Quebec och skjutit ihjäl sex personer. Ytterligare fem personer vårdas på sjukhus och befinner sig i ett kritiskt tillstånd, medan 19 personer uppges ha skadats i terrordådet.

Sent på måndagen ställdes Alexandre Bissonete inför domstol, men han yttrade inte ett ord och har inte uppgett något motiv till attacken. 

Alexandre Bissonette är student på Laval-universitet. Han är känd för den lokala organisationen Bienvenu aux réfugiés, som arrangerar sig för flyktingars rättigheter. De beskriver honom som ett ”internettroll” som postat hets mot flyktingar och visat stöd för det franska, högerextrema partiet Front National och dess partiledare Marine Le Pen, rapporterar The Guardian. 

Andra som känt Alexandre Bissonette beskriver honom som en ultranationalist som ”älskade Donald Trump”.

Initialt grep polisen ytterligare en person misstänkt för terrordådet, den misstanken är avskriven och personen betraktas som ett vittne. 

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har beskriver dådet i moskén som ett terrordåd. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons