Högerextremister manifesterar för uppmärksammad polis | Expo.se

Högerextremister manifesterar för uppmärksammad polis

Publicerad 2017-02-13 16:27

Högerextrema organisationer sluter upp bakom polisen Peter Springare. På söndagen deltog aktivister från Nordisk ungdom i en stödmanifestation i Stockholm. Samtidigt planeras fler demonstrationer till stöd för Peter Springare. 

Ett 30-tal personer slöt på söndagen upp i en manifestation på Mynttorget nära riksdagen för att visa sitt stöd för Örebropolisen Peter Springare. Omkring en tredjedel av deltagarna var aktivister från den rasideologiska organisationen Nordisk ungdom. Organisationen har genomfört aktioner där de bland annat har kastat ägg på ett asylboende, skändat ett monument till minne av Förintelsens offer, placerat en likkista utanför ett kommunhus och gjort hembesök hos en publicist. Nordisk ungdom har också uttryckt stöd för politiskt våld. I december 2014 hyllade Nordisk ungdoms ledare ett attentat mot en filmvisning om aborträttigheter.

De var även inblandade i ordningsstörningar i samband med fjolårets pridefestival i Stockholm. Nordisk ungdoms ledare förklarade efteråt i podden Motgift, en avknoppning från det nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti, att de höll en manifestation mot Pride eftersom de var för få för att stoppa paraden.

Polisen Peter Springare har uppmärksammats efter att han publicerat ett inlägg på Facebook där personer med utländsk bakgrund pekas ut som det stora problemet när det gäller kriminalitet. Inlägget som blev viralt har mötts av kritik, men även fått stöd.

I skrivande stund har en Facebookgrupp till stöd för springare runt 160 000 medlemmar. Det ska dock tilläggas att medlemmar kan ha lagts till i gruppen utan att själva ha varit medvetna om det.

Gruppen har även lockat till sig högerextremister som via den försöker få ut sin propaganda, något som Expo rapporterade om i fredags. I gruppen har det även uppmanats till manifestationer till stöd för Springare. Manifestationen i söndags livestreamades i gruppen av en aktivist från Nordisk ungdom.

Men trots Facebookgruppens stora medlemsantal slöt alltså endast ett 30-tal personer upp på Mynttorget.

Fler manifestationer till stöd för Peter Springare är att vänta. Den högerextrema organisationen Folkets demonstration presenterar sin kommande demonstration som en stödmanifestation till Springare. 

Hela spektret av det högerextrema landskapet har slutit upp bakom Springare. I nazistiska Nordiska motståndsrörelsens, NMR, kommentarsfält uppmanas man att gå med i stödgruppen för Peter Springare. Flera aktivister är också verksamma i diskussionstrådarna i gruppen. Detta trots att aktivister i organisationen så sent som förra året gick till attack mot polisen i Stockholm. Efter NMR:s demonstration i Stockholm 12 november 2016 meddelade en av nazistorganisationens kärnaktivister att poliser ”en vacker dag” kommer att ”pryda våra lyktstolpar”.

Sverigedemokraternas nättidning Samtiden beskriver Springare som en ”visselblåsare” som berättar om det som medier förtiger. Den SD-vänliga sajten Avpixlat skriver positivt om att Peter Springare tycks ha skapat något av en ”revolution”. 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons