Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På onsdagen släpptes den 20-åring som suttit häktad sedan i början av februari misstänkt för inblandning i den sprängladdning som placerades vid ett mellanboende för nyanlända på Lilleby camping, Torslanda, i januari. Sprängladdningen briserade av oklar anledning inte. Samtidigt kvarstår misstankarna mot honom.

– Det beror helt enkelt på att utredningen har kommit så långt att han på fri fot inte kan förstöra utredningen. Han har bara varit häktad av utredningsskäl, men när vi nu kommit så här långt så ska han släppas. Men han är fortfarande misstänkt för det här brottet på samma starka grunder som tidigare, säger åklagaren Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål, till Expo.

Två andra, en 23-åring och en 50-åring, omhäktas. Men tidigare restriktioner tas bort.

– 20-åringens häktning är rubricerad som försök till allmänfarlig ödeläggelse så det är ingen obligatorisk häktning. Men de två andra är misstänkta för brott som är fullbordade och då är det också obligatorisk häktning för dem. Det är också därför jag har begärt att tiden för dem ska förlängas, säger åklagaren Mats Ljungqvist.

För första gången framkommer nu också något om åklagarens bevisföring. Det gäller händelsen i november förra året där en bomb placerades vid Syndikalistiskt Forum i centrala Göteborg. De två nazister som kvarstår som häktade är misstänkta för inblandning i den händelsen. En av dem, 23-åringen, kan enligt åklagaren bindas till platsen med hjälp av DNA. På såväl bomben som på den cykel bomben placerades på har hans DNA spårats.

50-åringen är även misstänkt för den bomb som sprängdes vid ett asylboende i Västra Frölunda den 5 januari. En man skadades allvarligt i samband med att den sprängladdningen exploderade.