Erlandsson (SD) lämnar toppuppdrag i kommunen efter skandaler | Expo.se

Erlandsson (SD) lämnar toppuppdrag i kommunen efter skandaler

Publicerad 2017-03-27 09:35

Sverigedemokraten Ulf Erlandsson lämnar efter flera skandaler alla sina politiska uppdrag i Hässleholm kommun . För ett par veckor sedan avslöjade Expo att han spridit rasistiska artiklar på sociala medier. En granskning av SVT har visat att Erlandsson tagit ut felaktiga ersättningar från kommunen.

I februari valdes Ulf Erlandsson (SD) med röster från Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Folkets väl som vice ordförande i Hässleholms kommunstyrelse. Han blev den första sverigedemokraten någonsin att ha ett sådant toppuppdrag i en kommun.

Knappt en månad senare tvingades den styrande alliansen i Hässleholm hålla ett krismöte angående hur den styrande alliansen skulle förhålla sig till Sverigedemokraterna. Då hade Expo avslöjat att Ulf Erlandsson spridit närmare 130 artiklar från den högerextrema satjen Fria Tider som av Sverigedemokraternas ledning beskrivits som ”neofascistisk”. En av artiklarna som han delat har rubriken: ”Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras”. Expos granskning visade även att Erlandsson ”gillamarkerat” den pronazistiska podden Motgift.

I förra veckan avslöjade SVT att Erlandsson felaktigt ansökt om och fått ut 160 000 kronor av kommunen för förlorad arbetsinkomst. SVT rapporterade även att Erlandsson haft personer skrivna som boende i en miljöfarlig industribyggnad i strid mot byggloven.

Hässlehoms ordförande i kommunstyrelsen Pär Palmgren (M) fick till slut nog av skandalerna och uppmanade Erlandsson att lämna sina uppdrag.

Palmgrens uppmaning att avgå följdes av att Sverigedemokraternas riksorganisation gjorde samma sak. I söndags meddelade Erlandsson att han lämnar sin post som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

”Jag har även begärt utträde ur partiet. Jag känner att detta är det bästa för mig, min familj och mina vänner. Jag önskar att ingen annan, oavsett parti, ska behöva utsättas för denna grova smutskastning.” skriver Erlandsson i ett pressmeddelande.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons