"Uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp" | Expo.se

"Uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp"

Publicerad 2017-03-25 08:10

På torsdagen berättade Expo om en video där tittarna uppmanas att söka upp journalister i deras hem. En av de som reagerat på innehållet är Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet.
– Det är galet. Och det är närmast att betrakta som en slags uppmaning att systematiskt ofreda en yrkesgrupp.

I den omtalade filmen som nu sprids på nätet uppmanas tittarna att uppsöka journalister i deras hem. Detta som svar på att den tidigare anonyma Fabian Fjälling, som ingår i det högerextrema projektet Granskning Sverige, konfronterats av Expressen i sitt hem – efter att Fjälling oavsiktligt röjt sin identitet till en journalist.

FAKTA: Megafonerna

  • Megafonerna bildades tidigare i år och uppger att de vill ”representera den nya formen av objektiv, ärlig och människovänlig media”. Bakom projektet står Bechir Rabani.
  • Bechir Rabani har bland annat uttryckt förståelse för nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sätt att arbeta och medverkat i organisationens poddradio. Han har även tidigare haft koppling till Nya Tider, där han intervjuats och skrivit debattartiklar. Förra året startade han upp Facebookgruppen White Girls Also Matter.

Bakom filmen står Megafonerna. Den som syns och pratar i filmen är den enda kända personen bakom projektet, Bechir Rabani. En av de som ingår i filmteamet är redaktören för den högerextrema tidningen Nya Tider, Sanna Hill. Hon har på Nya Tiders sajt uppgett att hon är på plats ”för att dokumentera” inspelningen. På Facebook framställer hon sin roll som mer aktiv:

”Nej, dags att agera, tyckte jag och Bechir Rabani.” skrev hon inför filmandet. Och ”Hill & Rabani kommer åka ut igen, kul att hitta en partner-in-crime som vågar!” efteråt.

I videon kommer de inte i kontakt med journalisterna de spårat upp. Samtidigt tydliggör Bechir Rabani i filmen syftet bakom hembesöken:

”Tänk bara ett besök, vilken panik de får. Tänk om tio, 20 pers besöker dom dagligen, sju dagar i veckan. Jag lovar jag, dom kommer att tänka om, när de ska hänga ut folk. Nu tror dom att de har, i sin lilla bubbla, så tror de att de har majoritetsstöd av folket. Dom tror att de är orörbara – att dom inte går att komma åt. Bara gå dit! Filma, intervjua dom.”

En utsatt yrkeskår

Jonas Nordling, förbundsordförande Journalistförbundet, menar att uppmaningen om att systematiskt söka upp journalister i det närmaste är att betrakta som ofredande.
– Det här så galet, så galet. På så många sätt. Ibland blir man bara alldeles matt, säger han.

Jonas Nordling påpekar att den som har synpunkter på hur journalister arbetar har möjlighet att vända sig till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd, en instans som prövar sådant. Samtidigt menar han utvecklingen med hot och trakasserier är något som många journalister känner igen.

– Man kan säga att arbetssituationen för journalister i Sverige och internationellt är fylld av en ständig närvaro av trakasserier och hot. Något som har förstärkts markant under de senaste åren.

– Vi har tittat på detta som ett arbetsmiljöproblem, där kan vi se att allt fler kollegor vittnar om att de utsatts för hot och trakasserier. Vi kan även se att sådana här typer av hot och trakasserier leder till att vissa kollegor väljer bort att rapportera om vissa ämnen. Och det är kanske det mest alarmerande, det vill säga om vi får en självcensur på grund av den här nivån av trakasserier som riktas mot oss.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons