Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

På söndagen anordnades en tillståndsgiven manifestation för ensamkommande ungas rättigheter på Mynttorget i Stockholm. Mellan 20 och 30 personer från den högerextrema aktionsgruppen Nordisk ungdom störde tillställningen genom att bland annat skrika slagord som "Internera. Deportera", "Ut med packet" och "PK-pack".

Situationen på plats blev orolig. En person från Nordisk ungdom är anhållen misstänkt för ofredande och ringa narkotikabrott. Samtidigt har Dagens Nyheter polisanmält att tidningens fotograf attackerades med ett slag i huvudet.

– Vi har en anmälan om att en okänd person ska ha slagit ett brottsoffer. Utöver den anmälan så utreds brott mot ordningslagarna, eftersom de har haft en allmän sammankomst utan tillstånd, säger Towe Hägg, presstalesperson polisen.

Utredningen kan även komma att involvera fler personer.

– Vi har en pågående utredning angående misshandel och framkallande av fara. Vi tittar igenom det material som finns och följer upp det som gjordes igår på plats. Det finns filmer och sådant personer har uppgett i förhör. Det kan också komma in anmälningar i efterhand. Vi utreder även brott mot ordningslagen, då sammankomsten var utan tillstånd, säger Towe Hägg.

Towe Hägg säger vidare att det i nuläget inte finns någon information om personskador i anslutning till tumultet, men att det är något som polisen tittar på.

Nordisk ungdom är en högerextrem kampanjorganisation som bildades 2009. Organisationen har inte så många aktivister, men har gjort sig ökänd genom hotfulla och spektakulära aktioner. Den har till exempel satt ut brinnande kors utanför en journalist hem och kastat ägg mot ett boende för flyktingbarn. De senaste åren har Nordisk ungdom deltagit på ett flertal internationella evenemang med likasinnade i bland annat Polen, Ukraina och Estland.

Ämnen i artikeln