NMR-aktivister åtalas för misshandel | Expo.se

NMR-aktivister åtalas för misshandel

Publicerad 2017-08-09 11:30

Polisen fann ett knogjärn i den misstänktes kalsonger. Foto: Polisen

Aktivister från Nordiska motståndsrörelsen misstänks för att helt oprovocerat gett sig på ett sällskap i centrala Stockholm. De var vid tillfället beväpnade med pepparspray och knogjärn.

Det var natten mot den 21 maj som ett sällskap som promenerade i centrala Stockholm attackerades. Enligt förundersökningen skedde attacken helt oväntat och oprovocerat. Två personer åtalas nu för händelsen.

En 28-åring åtalas för att ha sprutat pepparspray i ansiktet på en man i sällskapet. 28-åringen ska vid tillfället även ha råkat spraya en kvinna i sitt eget sällskap.

28-åringen och tre andra personer lämnade efter händelsen platsen. De som utsatts för attacken följde efter sällskapet och kontaktade samtidigt polis. I anslutning till det så ska de ha hotats av en 19-åring som var tillsammans med 28-åringen. 19-åringen ska ha ställt sig i ”fight position” och sagt att ”ni kommer få stryk om ni inte drar nu”.

Vid polisens visitering visade det sig att 28-åringen gömt ett knogjärn i underkläderna.

28-åringen är gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Eskilstuna. Även 19-åringen är hemmahörande i Eskilstuna och aktivist i nazistorganisationen.

I slutet av juli ingick de båda i den grupp svenskar som hindrades att resa in i Norge för att delta i en demonstration som arrangerades av Nordiska motståndsrörelsen.

28-åringen åtalas för misshandel, brott mot knivlagen och andra farliga föremål samt vapenbrott. 19-åringen åtalas för olaga hot. Rättegång kommer att hållas i slutet av september.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons