Publicerad 2017-10-11 08:55

NMR försökte hindra medier från att komma nära dem. Vid ett tillfälle försökte de köra bort journalister, vilket resulterade i att polisen ingrep. Foto: Expo
I förra veckan sände SVT en dokumentär om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationen i Göteborg. I inslaget användes filmmaterial från högerextrema sajten Fria Tider.
Den 30 september demonstrerande den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Händelsen fick stor medieuppmärksamhet, polisen mobiliserade inför dagen och stora motdemonstrationer anordnades. SVT skickade ut sitt nyhetsteam för att dokumentera händelseförloppet, vilket resulterade i den skildrande kortfilmen ”30 september”.
Men allt rörligt material i filmen är inte SVT:s egna. Efter att filmen lagts ut på SVT Play så reagerade personer på sociala medier över att en sekvens i filmen är material från en högerextrem sajt. Sajten Fria Tider hade ett team på två personer på plats för att filma skeendet.
Den nazistiska demonstrationen nådde aldrig fram till dess startpunkt. Nordiska motståndsrörelsens aktivister gick i samlad grupp till den platsen. Men när nazisterna inte vill följa den av polisen anvisade vägen utbröt en tumultartad situation.
Fria Tiders utsände, den antisemitiske videobloggaren Peter Imanuelsen, mer känd som Peter Sweden, kommenterade händelsen senare på sajten: ”Nu fick media hursomhelst de bilder de önskade på en våldsam konfrontation där NMR med våld försökte forcera polisens linje.” Men alla fick inte bilder från bråket och SVT vände sig till Fria Tider för att fylla det hålet.
En förklaring till att Fria Tider kunde röra sig så fritt runt den nazistiska demonstrationen var att Nordiska motståndsrörelsen redan innan meddelat att högerextrema så kallade alternativmedier kunde få ”pressackreditering”. De lade till: ”Mainstream-media med en folkfientlig agenda gör sig ej besvär att ansöka och kommer att hållas på avstånd från demonstrationståget.”
Nils Hanson är ansvarig utgivare för produktionen. Han menar att Fria Tiders bilder var de bästa från händelsen.
– Det var bilder som vi fann när vi gjorde bildresearch, för att se vad det fanns för dokumentation av den här händelsen. Beslutet var mitt, jag kom fram till att de här bilderna är av stort allmänintresse eftersom de i detalj visade hur det gick till när polisen stoppade nazisterna. Det är alltså en dokumentation av en avgörande vändpunkt, som blev slutet på nazisternas demonstration. Det här var de bästa bilderna som dokumenterade detta. Vi var ju själva på plats, men vi kom inte så nära, som de här två fotograferna gjorde. Det var helt enkelt så att det här bilderna var de i särklass bästa av de vi kunde finna, säger Nils Hanson.
Köpte ni det av Fria Tider?
– Nej, vi fick dem av Fria Tider.
Hade den ekonomiska aspekten betydelse, att ni inte behövde betala?
– Inte alls. Vi vara beredda att betala, men det behövde vi inte.
Hade ni någon diskussion om det etiska dilemmat, men tanke på vem avsändaren är?
– Ja, det är klart att det är ett etiskt dilemma för mig som ansvarig utgivare. Jag resonerade såhär: det här var en händelse som under en hel dag satte sin prägel på Göteborg. Och som dessutom dominerade den offentliga debatten. Jag tyckte att de här bilderna var viktiga att visa, oavsett vem som har tagit dem, oavsett fotografens politiska hemvist.
Ni lämnade det okommenterat, utöver en text, vem som stod bakom filmerna, borde inte det tydliggjorts?
– Nej, jag såg inget skäl till att göra det. Däremot var det viktigt att vara tydliga varifrån bilderna kommer. Det brukar vi vara tydliga med och inte mist i det här fallet.
Nils Hanson menar att det inte finns några enkla svar på hur man ska göra i sådana här situationer.
– Din fråga är principiellt väldigt intressant. Det är svårt att säga generellt vad som ska gälla. Men generellt så kan man säga i så fall att varje sådant här publiceringsbeslut så får man väga olika intressen mot varandra. Dels finns det ett intresse av att inte ha något samröre överhuvudtaget med den här typen av organisationer och i den andra vågskålen finns intresset av att låta allmänheten ta del av viktiga bilder, viktiga dokument. I just det här fallet så tyckte jag att den andra vågskålen vägde tyngre.
Hade ni några tankar om vad det kan betyda i legitimering för en sådan här typ av tidning att få synas i just SVT som kanske är det största mediet vi har?
– Ja det är en faktor som ligger i den ena vågskålen, som man får ha med när man gör den här viktningen. Men jag tyckte trots det att det var viktigare att få visa bilderna.
Expo har kontaktat Widar Nord som driver sajten Fria Tider, men har han avböjt att kommentera varför deras filmmaterial gavs bort till SVT.
FAKTA: Fria Tider
- Sajten Fria Tider grundades 2009.
- Tidningens ägare, FT News Group OÜ, har sitt säte i Estland.
- Fria Tider är ofta kritisk till hur medier rapporterar. Rubriken från nazistdemonstrationen var ”Så ljuger media om Göteborg”.
- Sajten har även kopplingar till projektet och Youtubekanalen Granskning Sverige, som systematiskt trakasserar journalister och andra de uppfattar som meningsmotståndare. Fria Tider förvaltar Granskning Sveriges domännamn och de säger sig stödja verksamheten som bedrivs, men menar att de i övrigt inte har något med Granskning Sveriges verksamhet att göra.
- Fria Tider stod nära SD:s ungdomsförbund, det som partiet senare bröt med.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo! Bli månadsgivare
Annons
Följ Expo i sociala medier
Varför är extremhögern och konspirationsteoretikerna bästa vänner?
Följ Expo i sociala medier
Elon Musk har radikaliserats och med honom har ett av världens mest inflytelserika sociala medier blivit en superspridare av rasism.
Hur påverkar den nya situationen judar i Sverige?