Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

I ett pressmeddelande om fredagens möte deklarerar Family Research Council, FRC, som arrangerar Values Voter Summit, VVS, att Amerikas president ska tala.
 

Fakta: Family Research Council

  • Organisationen som står bakom mötet klassas av Southern Poverty Law center som en hatgrupp. Hbtq-personer har av gruppen pekats ut för att ägna sig åt "incest" och de beskrivs som "sjuka", "perversa" och för att utgöra ett hot mot Amerikas barn.

    Källa: Southern Poverty Law Center

"Values voters har i åtta år väntat på en ledare som ställer Amerikas vision främst och som respekterar de värden som gjort Amerika till en stor nation, skriver FRC:s ordförande i ett pressmeddelande.

Donald Trump talade även förra året, men då i egenskap av presidentkandidat, på samma konferens.

Southern Poverty Law Center, som kartlägger amerikanska hatgrupper, rapporterar att åtminstone tio andra talare på konferensen är nära sammankopplade med antimuslimska organisationer. Ett exempel är Birgitte Gabriel som leder ACT for America. Organisationen har uttryckt att praktiserande muslimer "omöjligt kan vara lojala amerikanska medborgare".

Vice ordförande för FRC, Jerry Boykin, beskrivs som bryggan mellan anti-hbtq-rörelsen och den antimuslimska rörelsen. Enligt honom bör islam undantas från den amerikanska lagen om religionsfrihet.

Den amerikanska anti-hbtq-rörelsen har haft inflytande på president Donald Trump. Bakom Trumps utspel att förbjuda transpersoner i militären stod FRC, som lobbat för förslaget. FRC hotade att inte stödja Trumps förslag om ökat anslag till militären, om han inte stoppade transpersoner inom militären. Trumps förslag innefattade även finansiering av muren mot Mexico som han lovat att bygga.

Även tidigare rådgivare till Donald Trump, Steve Bannon och Sebastian Gorka, ska tala på fredagens möte, rapporterar Southern Poverty Law Center.

Ämnen i artikeln