Dynamittillslaget i Göteborg - misstänkta försatta på fri fot | Expo.se

Dynamittillslaget i Göteborg - misstänkta försatta på fri fot

Publicerad 2017-11-22 10:59

Den gripne mannens profilbild på Facebook våren 2016.

Samtliga tre personer som suttit häktade misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, efter att stora mängder dynamit påträffats i en lägenhet, har försatts på fri fot. Enligt åklagaren har ingen av dem avskrivits från utredningen. En av de misstänkta har ett förflutet i såväl nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som Soldiers of Odin.

Det var den 2 november som de tre männen greps och sedan häktades. Enligt vad som framkommit ska de tre ha befunnit sig i en lägenhet i Västra Frölunda där vapen, droger och flera kilo sprängmedel hittades vid en husrannsakan.

Det är riksenheten för säkerhetsmål, som leder samtliga mål och ärenden som handläggs vid säkerhetspolisen, som utreder händelsen.

De tre misstänkta är 26, 31 och 48 år. Lägenhetsinnehavaren är 48-åringen och 31-åringen ska vara en släktning till honom.

Samtliga tre häktades på sannolika skäl för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, alternativt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt grovt vapenbrott. Enligt försvaret ska 26- och 31-åringen endast befunnit sig i lägenheten eftersom de var där på besök.

Hovrätten gjorde den 9 november bedömningen att det inte fanns sannolika skäl mot 26-åringen och släppte honom. Utifrån det ansåg åklagaren att det inte fanns mer på 31-åringen och satte även honom på fri fot. 48-åringens häktning hävdes först den 17 november.

– Han var häktad på grund av risken att förstöra utredningen och den risken finns inte längre kvar, så därför släpptes han. Men utredningen fortsätter, säger åklagare Eva Maria Häggkvist.

Är samtliga tre fortfarande aktuella för utredningen?

– Ja, det är inte nedlagt på någon av dem. Men misstankarna är naturligtvis starkare mot han som suttit häktad längst, mycket starkare, där är det sannolika skäl, säger Eva Maria Häggkvist.

Som Expo tidigare har berättat så medverkade 48-åringen på en demonstration som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, höll 2009. Men han har även haft kopplingar till Soldiers of Odin. I mars 2016 var han administratör i Göteborgsavdelningens slutna Facebookgrupp och deltog vid åtminstone en aktivitet. Gruppen lade verksamheten på is kort därpå.

48-åringen har via sin advokat bekräftat hans tidigare kopplingar till NMR och Soldiers of Odin.

Han har efter det uttryckt sig hotfullt på sociala medier.

I somras rasade 48-åringen i en stor Facebookgrupp mot ”sionister och globalister”, och kallade dem ”ett virus som måste försvinna, samt alla förrädare som samtycker och bidrar med detta.” Han avslutade inlägget med:

”… Hell Moder Svea! Hell alla motståndsmän/kvinnor! Vi syns på slagfältet och i Valhall…”

Han har även i samma Facebookgrupp skrivit: ”inbördeskriget kommer, gör dig redo” för att sedan tillägga ”för mig är det redan krig”.

När tror du att ett eventuellt åtal kan komma?

– Vad jag kan säga är: inte före nyår. Vi har saker på utredning och analys och det kan ta tid, säger Eva Maria Häggkvist.

Målet kopplas inte enligt Eva Maria Häggkvist på något sätt samman med sprängdåden i Göteborg 2016-2017, som tre personer med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen tidigare i år dömdes för.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons