Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis | Expo.se

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Publicerad 2017-11-07 12:22

Den 23 januari 2016 på Medborgarplatsen utbröt tumult när en grupp nazister attackerade polis på plats: Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för våldsamt upplopp för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis i Stockholm 2016.

I anslutning till att Nordiska motståndsrörelsen höll en icke tillståndsgiven demonstration i centrala Stockholm 2016 attackerade en grupp aktivister i samlad trupp poliser på plats. Gruppen nazister tryckte polisen bakåt med sina sköldar, åtminstone en av poliserna föll omkull.

På måndagen fastställde Svea hovrätt tingsrättens dom mot en 23-årig aktivist, som deltog vid attacken. 23-åringen döms till en månads fängelse för våldsamt upplopp. Han är sedan tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och hets mot folkgrupp. 23-åringen har varit aktiv i Nordiska motståndsrörelsen under flera år.

Totalt har tio aktivister från Nordiska motståndsrörelsen dömts för våldsamt upplopp för sin inblandning vid attacken mot polisen. Tre av dem har fått domen fastställd av Svea hovrätt. Av de sju domarna i tingsrätten, så har ytterligare fyra överklagats och väntar på ny rättegång.

Fyra av dem som åtalades har friats av tingsrätten.

Ytterligare tre av aktivisterna i Nordiska motståndsrörelsen står åtalade för attacken och väntar på rättegång.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons